U narednom tekstu donosimo vam neku vrstu vodiča, kako da se zaštitite na internetu i koje podatke nipošto ne smijete da dijelite online.

 

Lozinka na prvom mjestu, ona se ne dijeli ni sa kim

 

Za većinu stvari, poput otvaranja e-mejla ili profila na društvenim mrežama, biće vam potrebna lozinka ili ako vam je draže password.

Prilikom registracije potrudite se da vaša lozinka bude nešto što ćete lako zapamtiti, ali ne i toliko jednostavna da je u samo nekoliko pokušaja svi mogu otkriti. Pod jednostavna mislimo na one standardne kombinacije: ime+123, ime+datum rođenja, ime+prezime, brojevi od 1-8 i slično.

Neka vaša lozinka bude kombinacija malih i velikih slova, brojeva i znakova i nikad ne koristite identičnu šifru za sve namjene.

Ukoliko imate mnoštvo naloga na Internetu i teško vam je da zapamtiti sve šifre, možte iskoristiti neki od specijalizovanih servisa koja rade upravo to – pamte lozinke umjesto vas.

Oni funkcionišu tako što na telefonu i/ili računaru aktivirate aplikaciju koja će pamtiti sve vaše pristupne podatke i, kada želite da pristupite određenom mejlu, društvenoj mreži ili aplikaciji, servis će automatski prepoznati koji su tačni pristupni podaci i omogućiti vam pristup.

 

Isto važi za lične podatke

 

Lozinka je nešto što ne treba ni sa kim da dijelite, baš kao što na Internetu ne treba da ostavljate ni lične podatke poput broja telefona i adrese stanovanja, da ne govorimo tek o podacima sa identifikacionih dokumenata koji nerijetko mogu biti traženi na društvenim mrežama, kako bi “osvojio” neku primamljivu nagradu.

U najvećem broju slučajeva, ovdje se radi o lažnim stranicama koje se predstavljaju kao određena kompanija i organizuju, podjednako lažnu, nagradnu igru, a od tebe traže da im u privatnoj konverzaciji dostavite lične podatke koji uključuju i fotografiju lične karte ili pasoša, koji dalje mogu biti zloupotrebljeni. Naravno, isto važi i za dokumenta na kojima se vidi vaš potpis ili fotografije platnih kartica koje ni u kojem slučaju ne treba dijeliti sa drugima na ovaj način. Zato OPREZ, IT mixer ponekad organizuje nagradne igre ali nikad od vas nikada neće tražiti nikakva dokumenta i ne nasjedajte na takve prevare, ako vam neko traži novac ili dokumenta ili bilo šta sumnjivo zaboravite nagradu u pitanju je prevara.

Takođe, ono na šta je važno da obratiti pažnju, jeste i odabir sigurne Internet konekcije, pa tako, ukoliko niste kući, te vam vaš Wi-Fi nije dostupan ili ste upravo potrošio sve gigabajte za ovaj mjesec i nemaš mogućnost dokupa novih, predlažemo da se ipak strpite sa korišćenjem Interneta i izbjegnete konekciju na nekoj od javno dostupnih mreža, jer ovdje potencijalno prijeti opasnost od krađe podataka.

 

Fotografije visoke rezolucije takođe spadaju u rizične podatke

 

Kada pričamo o zaštiti podataka, napretkom tehnologije sve više postaje popularno logovanje putem čitača otiska prsta. Ali isto tako imajte na umu da tehnologija izrada kamera ide istim tempom.

Recimo, zamislite sljedeću situaciju. Koristite logovanje otiskom prsta na svim svojim mogućim nalozima. Zašto da ne, ne morate pamtiti lozinku, palac vam niko ne može ukrasti… U međuvremenu ste nabavili ultra moderan flagship telefon sa najjačom kamerom, trenutno 108MP. Napravite fotku izbliza gdje nešto gestikulirate prstima i takvu fotografiju podijelite na mrežama. Hakeru je potrebno manje od 10 minuta da nazuma i skine otisak prsta sa takve fotografije visoke rezolucije i da je zloupotrijebi kako bi se logovao na vaše naloge: mail, društvene mreže i na kraju bankovni računi.

 

Obratite pažnju na ono što dijelite i u okviru privatnih konverzacija

 

Ono što je sigurno jeste da nam 100%-tnu privatnost na internetu niko ne može garantovati, jer, i pod uslovom da primijenimo sve preporuke koje se tiču privatnosti na Internetu, samo jedan screenshot naše konverzacije je potreban da to druga strana nekome pokaže ili, još gore, javno podijeli onlajn.

Zbog toga, osim što treba da pazimo koji sadržaj dijelimo, te koje podatke ostavljamo na Internetu, moramo voditi računa i o tome sa kim i šta komuniciramo, jer sigurno ne biste voljeli da neko objelodani vaš nagli izliv emocija ili hejtovanje prijatelja, kolega ili šefa.

Kada govorimo o društvenim mrežama i privatnosti, jedna od odličnih stvari je ta što u podešavanjima možete odabrati kome će biti vidljiv sadržaj kojiobjavljujete  na Facebook-u ili Instagramu, ko može vidjeti vašu listu prijatelja i, na kraju krajeva, ko vam uopšte može poslati zahtjev za prijateljstvo – da li svi ili samo prijatelji onih koji su vaši prijatelji na Facebooku.

Ipak, ono što nikako nije preporučljivo dijeliti na profilima na bilo kojoj društvenoj mreži, jesu neke od stvari koje upravo najčešće tamo možete vidjeti – fotografije avio karata ili karata za koncert koji nestrpljivo čekate, jer na ovaj način unaprijed komunicirate vaše kretanje. Ili recimo kada idete porodično na ljetovanje ili zimovanje pa dijelite fotografije direktno, time ostavljate potpis „Stan je prazan, izvolite“.

Trag u oflajn svijetu je lako izbrisati, dok sa onim u onlajn svijetu to ide malo teže, zato „Bolje spriječiti, nego liječiti“.

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.