Prema novim istraživanjima, najmasovnije spiralne galaksije vrte se brže nego što smo prvobitno mislili, koje su teže 20 puta više od Mliječnog puta

 

Kao prosječna spiralna galaksija, Mliječni put se vrti brzinom od 210 km/sec u našem susjedstvu Sunca. Prema novim istraživanjima, najmasovnije spiralne galaksije vrte se brže nego što su prvobitno smatrano.

Najveća od tih „super spirala“ teži oko 20 puta više od našeg Mliječnog Puta i vrti se brzinom do 570 km/sec. „Super spirale“ jedinstvene su na gotovo svaki način. Osim što su znatno veći od našeg Mliječnog Puta, oni su i daleko svjetliji od naše galaksije.

Najveća ‘super spiralna’ galaksija obuhvata 450.000 svjetlosnih godina u poređenju s Mliječnim putem koji je u prečniku 100.000 svjetlosnih godina. Do sada je otkriveno samo 100 tih super spirala. Ove jedinstvene spirale pronađene su kao važna nova klasa galaksija dok su naučnici proučavali podatke iz Sloan Digital Sky Survey (SDSS) kao i NASA / IPAC Extragalactic Database (NED).

„Super spirale su ekstremne po mnogim mjerama… One ruše rekorde u brzini rotacije.“, Kaže Patrick Ogle, sa Instituta za svemirski teleskop u Baltimoru, Maryland. Ogle je prvi autor ovog rada objavljen u Astrofizičkom časopisu Letters. U radu su prikazani novi podaci o stopama rotacije super spirala, podaci su prikupljeni pomoću Južnoafričkog velikog teleskopa (SALT). Daljnji podaci dobijeni su pomoću 5-metarskog Hale teleskopa Opservatorije Palomar kojim je upravljao Kalifornijski tehnološki institut. Ključne podatke za mjerenje masa galaksije u zvijezdama i stopi formiranja zvijezda prikupio je NASA-in WISE (Misija za istraživanje širokog polja).

(Scitecheurope)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.