Mnogi vozači u svojim garažama čuvaju motorno ulje za automobil koje su možda kupili povoljno, pa se s pravom može postaviti pitanje koliko dugo ono može tako da stoji prije nego što bude upotrijebljeno?

U prosjeku, taj rok iznosi od 3 do 5 godina – u zavisnosti od tipa samog ulja (sintetičko, polusintetičko i mineralno), kao i aditiva. Ako u ulju ima gvožđa ili bakra, oksidiraće brže.

Jednom kada je motorno ulje otvoreno, poželjno je da ga upotrijebite u roku od 6 meseci od tog trenutka.

Ulje bi trebalo da držite u prostoriji bez direktnog uticaja sunčeve svjetlosti, u kojoj je tokom cijele godine temperatura približna sobnoj. Varijacije i ekstremne temperature mogu da utiču na sposobnost ulja da efikasno podmazuje motor vozila. Preniske temperature bi mogle da utiču i na stvaranje sedimenata u ulju.

carVertical banner - sponsored

Pročitajte još: Šta je bolje: automatik ili manuelni mjenjač?

Nije pametno koristiti ni već otvorenu flašu ulja sa vremenskim razmakom većim od pola godine, savjetuje Revija HAK.

U kontaktu sa vlagom i/ili prašinom ulje takođe može da razvije sedimente, čvrste čestice koje ne mogu da se otope.

Prije korišćenja, odnosno sipanja ulja u motor, bilo bi dobro provjeriti njegovu i teksturu i boju. Ona bi trebalo da bude ista kao i onda kada ste otvorili plastičnu flašu i sipali ga u motor prvi put.

(Telegraf.rs)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.