Plavo svjetlo sa ekrana je odgovorno za djelić doze plave svetlosti koju dobijamo, a  istraživanja su pokazala da ekrani sa uređaja mogu povećati proizvodnju ROS-a

 

Plava svjetlost je svuda oko nas – zrači ga sunce, ali i sijalice, mobilni telefoni, ekrani kompjutera i televizori sa ravnim ekranom. Ali nisu svi podjednako opasni po naše zdravlje.

Sve je više dokaza da plava svjetlost može imati štetan uticaj na kožu i oči i poremetiti cirkadijalni ritam, naš unutrašnji sat.

Studije koje istražuju uticaj sunčevog zračenja na kožu obično su fokusirane na ultraljubičasto zračenje, posebno na UVB, koji je odgovoran za opekotine od sunca.

 

Efekti izlaganja plavoj svetlosti

 

Najčešći poznati efekat izlaganja plavoj svetlosti je značajno povećanje reaktivnih vrsta kiseonika (ROS), visoko reaktivnih hemikalija koje formiraju kiseonik. A previše ROS može oštetiti DNK i ključne enzime poput onih odgovornih za popravku DNK i na taj način povećati rizik od raka.

Jedna studija je pokazala da plavo svjetlo može izazvati pigmentaciju, tamnjenje na različitim tipovima kože. Iako mnogi ljudi smatraju duboku preplanulost poželjnom osobinom, ona je zapravo pokazatelj oštećenja kože i ROS-a.

Druga studija je, međutim, otkrila da tamnjenje kože od vidljive svjetlosti, koja uključuje plavo svjetlo, ima tamniju pigmentaciju koja traje duže u poređenju sa izlaganjem ultraljubičastom zračenju.

 

Oštećenje kože

 

Studije su takođe pokazale da plavo svjetlo može da aktivira gene povezane sa upalom i fotostarenjem, ili oštećenjem kože. Nekoliko studija je pokazalo da tipične kreme za sunčanje ne sprečavaju oštećenja uzrokovana plavim i vidljivim svjetlom.

Iako se čini da je plava svetlost manje moćna od ultraljubičastog zračenja, ovo se može objasniti relativno većim količinama plave svjetlosti koja dopire do Zemlje.

UVR čini oko pet odsto sunčevog zračenja u Velikoj Britaniji u podne tokom leta; plavo svjetlo čini oko 15 odsto, pokazalo je istraživanje.

 

Prednosti plave svetlosti

 

Ali postoje i neki korisni efekti plave svjetlosti. Koristi se za liječenje kožnih oboljenja, uključujući ekcem, u fotodinamičkoj terapiji, za lečenje niza stanja kože, od akni do raka, i za podsticanje zarastanja rana. Ali štetni efekti plave svjetlosti vjerovatno će nadmašiti pozitivne efekte kod zdravih ljudi.

Plavo svjetlo može oštetiti kožu, ali je manje jasno koji su izvori plave svjetlosti štetni za ljude.

Plavo svjetlo sa ekrana je odgovorno za djelić doze plave svetlosti koju dobijamo. Istraživanja su pokazala da ekrani sa uređaja mogu povećati proizvodnju ROS-a.

 

Manja šteta

 

Istina je da ispred ekrana provodimo više vremena nego ikada ranije, ali iako ekrani mogu da izazovu neku štetu, ona je zanemarljiva u poređenju sa izlaganjem suncu.

Studija njemačkog proizvođača proizvoda za njegu kože Biersdorf otkriva da je cijela nedjelja izlaganja plavoj svetlosti sa ekrana na udaljenosti od 30 cm jednaka samo jednom minutu podnevnog ljetnjeg sunca u Hamburgu u Njemačkoj.

Druga studija je pokazala da je plava svjetlost sa ekrana između sto pa čak i hiljadu puta manje intenzivna od plave sunčeve svjetlosti.

 

Ograničena korist

 

Kozmetička industrija razvija širok spektar proizvoda za negu kože za koje brendovi tvrde da sprečavaju oštećenja izazvana plavim svjetlom. Međutim, ne postoji regulisan ili standardizovan test za procjenu sposobnosti proizvoda da spriječi takvu štetu.

Malo je vjerovatno da će nedostatak propisa za tvrdnje o plavom svjetlu biti opasan za potrošače, ali koristi od proizvoda mogu biti ograničene.

S obzirom na dokaze o plavoj svetlosti koju emituju ekrani, trebalo bi biti skeptično prema tvrdnjama da proizvod sprečava oštećenja izazvana ekranom računara ili telefona.

(Bug)

 

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.