LED svjetla u automobilima su projektovani tako da u većini slučajeva morate da promijenite cijeli far

 

U većini automomobila starije generacije ugrađene su halogene auto sijalice kao osnovna svjetla za auto, međutim, kao novi standard danas se nameću led svjetla u automobilima. Takva svjetla su dugotrajnija, a ujedno imaju i puno bolje karakteristike od halogenih svjetala.

Kao glavna svjetla, odlična su i zaista su od velike pomoći kada vozite noću. Međutim, sve je više vozila kod kojih sva svjetla imaju LED tehnologiju, a proizvođači tvrde i da ona dugo traju. Ali koliko su zaista trajna?

Proizvođači automobila naglašavaju da će svjetla trajati koliko i sam automobil. Njemački auto-klub ADAC sproveo je istraživanje i zaključio da je ovo previše optimistično, odnosno da LED svjetla u prosjeku traju oko 15 godina, što je u većini slučajeva manje od životnog vijeka automobila.

carVertical banner - sponsored

Šta to znači u praksi? LED svjetla su projektovani tako da u većini slučajeva morate da promijenite cijeli far, što je izuzetno skupo i u slučaju LED MATRIX farova cijena može biti i oko 3000 evra.

Dakle, cijena zamjene svjetala može biti veća od cijene automobila u tom trenutku (kada je auto stariji od 15 godina). Od proizvođača automobila se zato traži da koriste LED svjetla koja će trajati duže i da omoguće mnogo jeftiniju popravku svjetala.

 

Bezbjednosti na putu?

 

Kada se govori o bezbjednosti za vozača i ostale učesnike u saobraćaju, LED svjetla za auto farove su svakako bolja opcija od halogenih svjetala. Pružaju nešto veći snop svjetlosti i bolju iluminaciju prostora ispred auta. Kada se vozite po putu koji nema javnu rasvjetu, vrlo je bitno da imate dobro osvjetljeni prostor ispred automobila, ali i sa strane.

LED svjetla za automobile pružaju vam to osvjetljenje, ali to nije sve. Zbog odlične iluminacije, vozači koji vam dolaze u susret će vas vidjeti izdaleka. Halogena svjetla ne mogu pružiti tu razinu iluminacije pa će vas vozači koji vam dolaze u susret primijetiti ipak nešto kasnije. Na taj način se povećava nivo bezbjednosti na putu.

Razvoj LED tehnologije je sve brži i LED tehnologija polako i u domaćinstvima zamjenjuje ostale oblike rasvjete. Zbog sve veće konkurencije, cijene su sve niže zbog čega se očekuje isto i sa cijenama LED sijalica koje se ugrađuju u automobile. I zbog toga u budućnosti možemo da očekujemo još veći prodor ove tehnologije u automobilsku industriju. Vjerojatno će gotovo svi novi automobili posjedovati neke LED sijalice. A zbog niže cijene će se povećati broj kupaca koji će svoje stare halogene sijalice htjeti da zamijene sa novim oblikom led sijalica.

(IT mixer)