Na najunosnijem tržištu za HMD Global, Indiji, 6. juna 2019. godine predstavljen je novi low-end pametni telefon za Android One program  Nokia 2.2 koja bi se prema navodima kompanije trebala prodavati i globalno. Na Indijskom tržištu telefon će imati cijenu od 100 dolara, dok bi globalna cijena trebala biti 112 dolara, ali se ne zna datum tačnog izlaska za ostala tržišta.

Telefon dolazi sa 5.71-inčnim HD+ IPS ekranom osetljivim na dodir i omjerom 19: 9. Ekran ima udubljenje u stilu vodene kapi koje HMD Global naziva „diskretnim autoportretom“.

HD + rezolucija je više nego prihvatljiva u ovoj cijeni i sam zaslon ima pristojne uglove gledanja. Naravno, ovo su samo početni utisci i detaljna procena će morati da sačeka detaljan Nokia 2.2 pregled.

Nokia 2.2 pokreće 2GHz četverojezgreni MediaTek Helio A22 procesor koji ima 4 jezgre koje rade na 2,0 MHz. Dolazi sa 2 i 3 GB RAM-a.

Nokia 2.2 pokreće Android Pie i pokreće ga 3.000mAh baterija.

Što se tiče kamera, Nokia 2.2 na zadnjoj strani ima 13-megapikselnu kameru s otvorom f / 2.2 i veličinom piksela 1,12 mikrona. Podešavanje zadnje kamere ima autofokus. Ima spoljnu kameru od 5 megapiksela za selfije.

HMD Global posebno ističe AI funkcije ovog telefona koje omogućavaju fotografisanje u slabijim svetlosnim uslovima, fizičku tipku za aktiviranje Google asistenta i otključavanje prepoznavanjem lica.

Nokia 2.2 bazirana na Android Pie-u i ima 16GB ugrađene memorije koja se može proširiti preko microSD kartice (do 400GB). Nokia 2.2 je dual-SIM pametni telefon koji prihvata  Nano-SIM kartice.

Opcije povezivanja na modelu Nokia 2.2 uključuju Wi-Fi 802.11 b / g / n, Bluetooth v4.20, USB OTG, Micro-USB i FM radio sa aktivnim 4G na obe SIM kartice.

Nokia 2.2 ima 145.96 x 70.56 x 9.30mm (visina x širina x debljina) i teži 153.00 grama. Lansiran je u boji Steel i Tungsten Black. Nosi polikarbonatno telo.

Ako vam ove boje nisu po volji, Nokia nudi mogućnost zamjene uklonjivog stražnjeg poklopca uređaja Nokia 2.2. U prodaji će biti dostupna tri Xpress-on poklopca – Pink sand, Forest Green i Ice Blue.

Nokia 2.2 se takođe osjeća čvrsto u ruci, ne klizi – uprkos plastičnoj konstrukciji. Smartphone je takođe veoma kompaktan i džepan, daleko od prošlogodišnje široke i teške Nokia 2.1. Veći omjer slike i zakrivljeni rubovi također olakšavaju držanje u jednoj ruci.