Južnokorejski zvaničnici koristili vještačku inteligenciju kako bi „izvagali“ Kim Džong Una i tako procijenili težinu sjevernokorejskog lidera

 

Južna Koreja ne kaže koji su softver koristili kako bi „izvagali“ Kim Džong Una – ali obavještajni izvještaj sugeriše da se sjevernokorejski lider možda bori protiv nesanice.

„Izgledao je umorno sa jasnim podočnjacima oko očiju tokom svog javnog pojavljivanja 16. maja, a procijenjeno je da je težio preko 140 kg prema analizi vještačke inteligencije“ , rekao je Yoo Sang-bum, član parlamentarnog obavještajnog odbora, novinarima nakon brifinga od strane Nacionalne obavještajne službe.

Težina sjevernokorejskog lidera izaziva duže vrijeme globalno interesovanje otkako je postao lider zemlje prije skoro deset godina.

Zdravlje sjevernokorejskih lidera je obično strogo čuvana državna tajna, a spekulacije o stanju sadašnjeg lidera Kima, za kojeg se vjeruje da ima 39 godina, ponavljaju se zbog njegovog obilnog pušenja, očiglednog povećanja težine i porodične istorije kardiovaskularnih problema.

Državni mediji Sjeverne Koreje rijetko pominju zdravlje vođe, ali je u martu sjevernokorejski list Rodong Sinmun rekao da Kim radi do 5 ujutro i da je navikao da radi preko noći, izvijestila je južnokorejska novinska agencija Yonhap.

Prije nekoliko godina nagađalo se da je njegov gubitak težine bio vjerovatno zbog lošeg zdravlja.

Međutim, slike na kojima se prošlog mjeseca pojavio sa svojom kćerkom pokazuju da se od tada udebljao.