Snimak Bigfoot-a o kojem se dugo raspravljalo, a koji je godinama izazivao interesovanje teoretičara zavjere, ispitan je korištenjem vještačke inteligencije (AI), pružajući superiornu sliku nego prije. Rečeno je da film Patterson-Gimlin, snimljen 1967. godine, prikazuje misterioznog ‘Bigfoot-a’ ili ‘sasquatch-a’ kako luta kroz Nacionalnu šumu Six Rivers u Kaliforniji. Iako ga naučna zajednica nije prihvatila i mnogi su vjerovali da je riječ o prevari, snimku su više puta analizirali ljudi koji su željeli dobiti više informacija o misteriji.

Bigfoot ili sasquatch je u narodu poznato kao čovjekoliko biće koje se kod nas još naziva i Jeti, Snježni čovjek, Veliko stopalo. Bigfoot je najvažnije misteriozno biće u Sjevernoj Americi. U Kanadi je nazvano sasquatch (saskvoč). To je divovsko majmunoliko stvorenje koje hoda na stražnjim nogama i koje je viđeno u predjelima prekrivenim gustim šumama po cijelom kontinentu, a osobito na njegovu sjeverozapadu. 

Nedavno je vještačka inteligencija iskorištena za balansiranje i dezrnatizaciju videa, stvarajući rezultat jasniji nego ikad. Korisnik društvenih mreža Rowan Cheung objavio je snimak Bigfoot-a, otkrivajući da je to samo osoba koja nosi kostim gorile.

Video je izazvao buku na društvenim mrežama, a mnogi korisnici su odgovorili na novo otkriće – dok su neki bili obeshrabreni što snimci nisu stvarni, drugi su bili zadivljeni mogućnostima AI (da poboljša slike).

Zaista smo uzbuđeni da vidimo šta AI može učiniti! Sačekajmo i vidimo može li nam njegova moć pomoći dekodirati druge misteriozne događaje kao što su viđenja NLO-a, na primjer.

(IT mixer)