Robert Ros je sjedio kod kuće, kada je primijetio da je signal na njegovom telefonu odjednom nestao. Nekoliko sati kasnije, izgubio je više od milion dolara preko SIM kartice.

 

Ros je bio žrtva SIM napada koji se događa kada hakeri preuzmu telefonski broj žrtve tako što ga prenesu na SIM kartice koju oni kontrolišu. Preuzimanjem njegovog broja mobilnog telefona, haker je dobio pristup i njegovoj e-mail adresi, kao i njegovoj ušteđevini.

„Bio sam kod kuće i na svom telefonu sam primijetio zahtjev za povlačenje novca sa računa. ‘To je čudno. Nisam podnio zahtjev za povlačenje novca’, pomislio sam. Onda sam malo bolje pogledao i video da nemam ni signala na telefonu“, rekao je Ros.

Kako se to desilo: Hakeri su pozvali Rosovog operatera (u ovom slučaju kompaniju AT&T u SAD). Predstavljajući se kao Ros, uvjerili su ljude iz kol centra da su on, pa su na taj način dobili kontrolu nad njegovim brojem telefona.

 

I dalje traži pravdu

 

Većina stvari koje radite na telefonu, ovako ili onako je povezano sa vašim telefonskim brojem. Kada zaboravite lozinku za e-poštu ili imate poteškoće sa pristupom bankovnim računima, mnogi servisi vam šalju SMS sa šifrom kojom potvrđujete identitet.

Kada hakeri dobiju pristup vašem broju telefona, potencijalno imaju mogućnost da preuzmu vaše naloge na društvenim mrežama i druge, koristeći SMS potvrdu.

Sve se ovo desilo u oktobru 2018. godine. Više od godinu dana nakon što je bio žrtva SIM napada, Robert Ros i dalje traži pravdu.

Tužio je AT&T zbog toga što tvrdi da je kompanija propustila da zaštiti „osjetljive i povjerljive podatke računa“ što je rezultiralo „masovnim kršenjem“ njegove privatnosti i „krađom više od milion dolara“, navodi se u tužbi.

Najbolji način na koji možete da se zaštite od ovakvih stvari je da redovno mijenjate svoje lozinke, piše CNN.

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.