Društvena mreža Facebook lansira dugo obećavanu alatku koja omogućava korisnicima da blokiraju tu društvenu mrežu da prikuplja informacije o njima sa drugih sajtova i aplikacija.

Ta kompanije je saopštila da dodaje sekciju na kojoj se može vidjeti aktivnost koju Facebook prati van svog servisa, putem svojih „lajkovanja“ i drugih sredstava.

Korisnik može da izabere da bude isključen iz praćenja, a u suprotnom će se praćenja nastaviti po dosadašnjem sistemu, prenosi AP.

Alat koji je ranije bio poznat kao „očisti istoriju“ sada će imati pomalo nespretno ime „Off aktivnosti Facebooka“. AP navodi da će „Off Facebook“ biti i dalje korišćen za sakupljanje brojnih informacija koje ta mreža koristi kako bi ciljano korisnicima prikazivala reklame.

Facebook preslušavao i bilježio razgovore korisnika sa Messengera

Blokiranje praćenja može da znači da će korisnicima manje reklama izgledati poznato, ali neće promjeniti broj reklama koje će oni vidjeti na Facebooku, kao ni način na koji Facebook koristi njihove aktivnosti da bi im prikazao reklame.

Čak i ako isključite praćenje, Facebook će i dalje sakupljati podatke na „Off aktivnostima Facebooka“, samo će isključiti te aktivnosti sa vašeg profila, upozorava AP.

Iz Facebooka uvjeravaju da firme neće znati da ste baš vi „kliknuli“ na njihovu reklamu, ali će znati da je neko to uradio. Tako će Facebook i dalje moći da saopšti klijentima koliko se dobro kotiraju njihove reklame.

Novi alat će omogućiti korisnicima da izbrišu istoriju pretraživanja sa Facebooka i da ga spriječe da prati dalja pretraživanja i posjete sajtovima. Na taj način Facebook neće moći da koristi informacije sakupljene sa aplikacija i sajtova kako bi ciljano prikazivao reklame na Facebooku, Instagramu i Messengeru.

Facebook neće moći ni da koristi takve informacije da bi korisnicima prikazivao postove za koje misli da će im se svidjeti, kao što su vijesti koje dijele njihovi prijatelji.

Novi alat je juče pokrenut u Južnoj Koreji, Irskoj i Španiji, što je u skladu sa Facebookovom tendencijom da prvo lansira nove mogućnosti na manjim tržištima. Kompanija nije saopštila kada će ova novina zaživjeti u drugim zemljama, ali je navela da će to biti u narednim mjesecima.

(AP/TANJUG)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.