Najveći svjetski sajam računarskih igara Gamescom održava se od 20. do 24. avgusta u Kelnu. Na svečanom otvaranju nije bilo uobičajene konferencije za štampu. Ono se pretvorilo u spektakl sa trejlerima novih igara i muzikom.

Onaj ko je uvek volio da učestvuje u ilegalnim auto-trkama, ali nije mogao da se za tu priliku obuče kako hoće, sada može i to: u novom izdanju igre Need for speed zvanom Heat, pored svih mogućih opcija auto-tjuninga, ima na raspolaganju i razne komade odjeće za svoj avatar.

Da li je to ikome potrebno? Mogu li simulacije ludačke vožnje za standardne igračke platforme da ponude još nešto osim još spektakularnijih odsjaja na automobilskom laku?

Odgovor glasi: da – prestiž! To jest, nove mogućnosti da svako u umreženom modusu pokuša da stekne svoju poziciju na svjetskoj rang-listi i dokaže se u direktnom okršaju sa ostalim realnim protivnicima.

Na sajmu se prezentuje mnogo novih igara

Na sajmu se prezentuje mnogo novih igara. Microsoft je tu „izložio“ svoj Gears of War 5; kompanija THQ Nordic je oživjela svoj hit Comanche, simulaciju helikoptera koja je svoju premijeru imala davne 1992. za PC – uslijedila su tri nastavka do 2001. kada je sve zamrlo.

Sada je igra – naravno – grafički modernizovana i moći će da se igra i u grupnom modusu. Jedna od igara koje izazivaju najveća očekivanja u sledećoj godini je Cyberpunk 2077 poljskog studija CD Project red, piše Dojče vele.

Podrazumjeva se da na Gamescom-u neće nedostajati dobrog fudbala, pa je tu i nova FIFA. Na planu grafike malo šta može da bude još bolje od već poznatog, pa je firma EA uvela Volta-modus koji vrlo podsjeća na ulični fudbal. Izmijenjena je i fizika lopte koja se sada kreće manje predvidljivo, tj. realnije. I tu su i nove mogućnosti driblinga.

Od drugih ostvarenja vrijedi pomenuti Kerbal Space Program 2, Little Nightmares 2, Predator Hunting Grounds, Humankind, Everspace 2, Disintegration, Darksiders Genesis, Iron Harvest i Death Stranding, a tu je i interaktivni triler kompanije Sony – Erica, rađen sa pravim glumcima kao igrani film.

Među posjetiocima sajma Gamescom 2019 vlada veliko interesovanje za virtuelnu realnost. Organizatori su ponudili sistem rezervisanja štandova i proba kako bi se izbjegli veliki redovi. Uz već poznate igre Asgards Wrath, Lone Echo II i Stormland biće predstavljen i Phantom: Covert Ops za Oculus Rift i Quest. Radnja se odigrava u vrijeme kada je Hladni rat bio na izmaku – početkom 90-ih godina.

Blizzard preskače Gamescom 2019

Podjednako veliko interesovanje vlada i za Cloud gaming, sistem za igranje u kojem se igre ne „vrte“ u konzoli ili računaru, već u „oblaku“, na eksternim serverima sa kojima su igrači povezani – naravno, kada postanu pretplatnici. Sistem koji liči na Netflix.

Prednost tog sistema je da se može igrati i sa računarima koji su nešto starije proizvodnje i nisu tako performantni kao ovi posljednje generacije. Mana je u tome što se bez superbrzog interneta – ne može igrati.

U posebnoj hali se prezentujju Independent Games. Dakle, „nezavisni“. Kao „nezavisna“ u branši važi firma koja nema više od 50 zaposlenih i čiji godišnji obrt ne prelazi pet miliona evra.

Firme koje prave i prodaju igre za računare i konzole su u Nemačkoj prošle godine ostvarile obrt od 2,8 milijardi evra. To je porast od 11 odsto u odnosu na 2017. – potražnja se stalno povećava. Trend u najvećem usponu je e-sport, koji je sve omiljeniji i za koji je zainteresovano sve više sponzora.

Ova branša je u 2019. dobila iz njemačkog državnog budžeta 50 miliona evra i mnogi su razočarani jer je vlada za sljedeću godinu izbacila tu stavku iz budžetskog plana.

(Deutsche Welle/B92)