Administracija Sjedinjenih Američkih Država je potvrdila da je odložila  sankcije kineskom Huaweiju, koje su najavljene 15. maja kada je kompanija uvrštena na “listu entiteta”.

Na engleskom “entities list” se nalaze kompanije s kojima je američkim kompanijama, i svim kompanijama koje u svojim proizvodima koriste određen postotak američke tehnologije, zabranjeno poslovanje.

Huawei je prvo odgađanje od 90 dana dobio 20. maja i ona je istekla u ponedjeljak, 19. avgusta, kada je administracija SAD-a potvrdila da je odložila primjenu sankcija još 90 dana, dakle do 19. novembra ove godine.

Huawei, Google i Tramp – vrteška koja nastavlja da se vrti

Isto tako, na popist entiteta dodato je još 46 podružnica kineske kompanije pa je tako broj firmi povezanih s Huaweijom s kojima je američkim kompanijama zabranjeno poslovanje premašio 100.

Ministar trgovine Wilbur Ross izjavio je da dodatnih 90 dana daje korisnicima vremena za prebacivanje s Huawei proizvoda bez stvaranja velike problema, primarno misleći na američke ruralne telekome, koji su redom koristili povoljniju Huawei mrežu za 3G i 4G infrastrukturu.

Kako bi preživjeli najkritičnije dane u istoriji kompanije, Huaweiju je potreban borbeni mentalitet, vojnici koji su spremni izaći na bojište i da daju svoj maksimum u ovom trenutku borbe za život ili smrt. Poručio je to osnivač kineske kompanije Ren Zhengfei u poruci radnicima Huaweija koja je procurila u javnost i u kojoj je taj bivši vojni oficir, koristeći dijelom i vojne izraze, poručio da su sada u „borbenom modu“ koji moraju prihvatiti svi zaposleni i dati svoj maksimum ispunjenju prodajnih ciljeva.

U situaciji kakva je trenutna, dok je budućnost saradnje s Amerikancima neizvjesna (iako je ta saradnja produžena za novih 90 dana, Trump i dalje govori o Huaweiju kao sigurnosnoj prijetnji s kojom ne želi poslovati), svima u kineskoj kompaniji jasno je kako moraju puno toga mijenjati i prilagoditi se takvoj situaciji.

Ren spominje investicije s kojima bi osigurali kontinuitet zaliha i proizvodnje, ali i ukidanje nepotrebnih ranih mjesta i smjenu nedjelotvornih menadžera.

(IT mixer/Forbes)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.