Predstavljene „kondenzovane baterije“ od 500 Wh/kg, koje će pružiti odlične performanse punjenja i pražnjenja, kao i dobre bezbjednosne performanse

 

Kineska kompanija „Catl“ kreće u masovnu proizvodnju „kondenzovane baterije“ za koju kaže da može da ima više nego dvostruko više energije od baterije koja se nalazi u automobilu Tesla Model Y po težini.

Baterije visoke gustine su posebno važne za vazduhoplovnu industriju, gdje se posmatra količina energije uskladištene po kilogramu baterije, a „Catl“ kaže da je spreman da postavi nova mjerila.

Kondenzovana baterija zasnovana na litijumu je predstavljena na sajmu „Auto Shanghai Expo“.

„Catl“ tvrdi da ima gustinu energije „do 500 Wh/kg“. Poređenja radi, 4.680 baterijskih ćelija u Teslinom modelu Y je izmjereno na oko 244 Wh/kg.

„Catl“ kaže da nove baterije sadrže inovacije u „katodnim materijalima ultra visoke gustine energije, inovativnim anodnim materijalima, separatorima i proizvodnim procesima“ i koriste „visoko provodljive biomimetičke kondenzovane elektrolite za izgradnju samoprilagodljive mrežne strukture mikronske skale koja može da prilagodi interaktivne sile, poboljšavajući performanse, efikasnost i stabilnost“.

Osim osnovne brojke od 500 Wh/kg, kompanija u ovom trenutku daje malo konkretnih informacija o bateriji, ali kažu da će pružiti „odlične performanse punjenja i pražnjenja, kao i dobre bezbjednosne performanse“.

„Catl“ kaže da je već u partnerstvu sa kompanijama za proizvodnju električnih aviona, ali ne precizira o kome je riječ, ali zato ističe da „može da ostvari masovnu proizvodnju kondenzovane baterije u kratkom vremenskom periodu“ i dodaje da će automobilsku verziju staviti u masovnu proizvodnju prije kraja godine.