Naučnici su napravili robota koji je nizom eksperimenata dokazao da može biti okretan kao mačka

 

Istraživači sa Instituta za robotiku Univerziteta Karnegi Melon su odlučili da stvore robota koji može da izvede nešto što ne može ni svaki čovjek – da balansira na uskoj gredi kao mačka.

Zakari Mančester, šef laboratorije za robotsko istraživanje, objasnio je da je prvi problem sa kojim su se suočili bio kako omogućiti robotu da održi ravnotežu. Sve dok su tri noge robota bile u kontaktu sa tlom, on bi mogao da izbjegne prevrtanje. Međutim, ako bi samo jedna ili dvije noge imale kontakt sa tlom, robot bi obično završio na boku ili leđima.

Da bi omogućili robotu da se okreće i da balansira na uskoj gredi, tim je koristio uređaje koji se obično koriste za kontrolu satelita u svemiru. Sistem se zove „reakcioni pokretač točka“ (RWA) i montiran je na zadnji dio robota, omogućavajući mu da balansira, bez obzira na položaj stopala.

Dalje, tim je napravio prototip tako što je montirao dva RWA-a na „Unitree A1“ komercijalnog robota – jedan na osi nagiba i jedan na osi kotrljanja – da bi se obezbijedila kontrola nad ugaonim momentom robota.

Nakon nekoliko manjih modifikacija i standardnog algoritma za predviđanje modela, napravili su robota koji je nizom eksperimenata dokazao da može biti okretan kao mačka. Da, bacili su robota naopačke i on je ponovo stao na noge.

Mančester i njegov tim će uskoro predstaviti svoj robot na Međunarodnoj konferenciji o robotici i automatizaciji 2023, koja će se održati u Londonu krajem maja.

 

Primjena robota

 

Robotika je počela da se razvija još prije više decenija i od tada je napredovala u nevjerovatnim koracima. Časopisi, novine i društveni mediji danas su prepuni priča o robotskim tehnologijama i njihovim novim dostignućima.

Robotika ima značajan uticaj na naše živote – ne samo da olakšava rad, već i pomaže u razvoju novih tehnologija. U budućnosti bi se takvi roboti mogli koristiti za istraživanje područja koja bi bila preopasna za ljude ili u misijama potrage i spašavanja nakon prirodnih katastrofa.

Takođe, robotika se može koristiti i u medicini da bi se pomoglo ljudima sa invaliditetom. Primjer toga je robot iz Karnegi Melona, koji može da hoda i balansira na uskoj gredi.

Robotika je oduvijek bila zanimljiva za istraživanje, a njene primjene su raznovrsne i korisne. Kako tehnologija napreduje, počinjemo da shvatamo da robotika ne mora da bude samo zabavna i da se može koristiti i za dobrobit ljudi.

(IT mixer)