Video-klip od 13 sekundi na twitter-u, u kojem je vještačka inteligencija voditelj vijesti, izazvao je poplavu reakcija na društvenim mrežama

 

Na sajtu „Kuwait News“ medijske kuće (kuwaitnews.com) predstavljen virtuelni voditelj vijesti koji je kreirala vještačka inteligencija.

“Ja sam Feda, prvi prezenter u Kuvajtu koji radi sa vještačkom inteligencijom u vijestima iz Kuvajta. Kakve vijesti preferirate? Da čujemo vaša mišljenja”, rekla je na arapskom.

„Feda“ se pojavila na Twitter nalogu sajta „Kuwait News“ kao žena otkrivene kose u crnom sakou i bijeloj majici.

„Testirali smo novi i inovativni AI sadržaj u vijestima“, rekao je Abdullah Boftain, vršilac dužnosti glavnog urednika Kuwait News-a, za novinsku agenciju AFP.

Abdullah Boftain je rekao da Feda može čitati i online vijesti s kuvajtskim naglaskom. Feda je popularno i staro kuvajtsko ime koje označava srebro. Boju robota uvijek zamišljamo kao srebrnu i metalnu, rekao je, pa smo oboje napravili na jednom mjestu.

Voditeljkina plava kosa i svijetle oči odražavaju raznolikost domaćeg stanovništva i doseljenika u zemlju bogatu naftom, rekao je Boftain i dodao kratko: „Feda predstavlja sve.“

Prvi video-klip, u trajanju od 13 sekundi, izazvao je poplavu reakcija na društvenim mrežama, a, naravno, komentarisali su i novinari.

Kuvajt nije prva zemlja koja je uvela vijesti u kojima je voditelj vještačka inteligencija. Kineska novinska agencija je 2018. takođe pokrenula sličan virtuelni bilten.

Kuvajt je rangiran na 158. mjestu od 180 zemalja i teritorija u Indeksu slobode medija Reportera bez granica (RSF) za 2022. godinu.

(IT mixer)