DJI je predstavio svoj najnoviji profesionalni dron Inspire 3 za vazdužnu kinematografiju. Ovaj novi model može se pohvaliti nizom poboljšanja u odnosu na svog prethodnika, uključujući dizajn, senzore, povezivanje i rad.

Novi Inspire 3 uključuje Zenmuse X9-8K Air Gimbal Camera senzor punog formata, koji je njihov najlakši do sada, i podržava DJI-jev CineCore 3.0 sistem za obradu slike. Može interno snimati do 8K 25fps u CinemaDNG, kao i 8K 75fps u Apple ProRes RAW. Takođe može da radi 4K 120fps ProRes RAW bez isjecanja.

X9-8K Air senzor podržava dvostruki izvorni ISO pri EI 800 i 4000 ispod 30 fps, što ga čini veoma sposobnim za snimanje u situacijama slabog osvjetljenja. Iznad 30p kamera i dalje može raditi EI 320 i 1600. Senzor ima zatražen dinamički raspon od 14+_stopa. DJI Cinema Color System (DCSS) je podržan za precizne boje i tonove kože, kao i za usklađivanje boja između drugih DJI kamera kao što je Ronin 4D.

DJI Inspire 3 objektivi kamere

Inspire 3 podržava DJI DL montažu, a kamera je kompatibilna sa dodatnim 18mm F2.8 objektivom punog kadra i novim telefoto objektivom dizajniranim za 8K, kao i drugim opcijama DL montaže.

Inspire 3 ima novo redizajnirano, lagano kućište. FPV kamera, vizuelni senzori, antene za pozicioniranje i slot za memorijsku karticu su integrisani u okvir aviona. Stajni trap se može spustiti tokom leta, pružajući neograničen pogled od 80 stepeni kada se puca prema gore. Novi pogonski sistem može postići brzinu od 94km/h, uz brzinu uspona i spuštanja od 8m/s i brzinu ronjenja od 10m/s.

FOV 161 kamera

Inspire 3 takođe ima ažuriranu FPV kameru. Ovo je kamera iz koje operater dronova vidi, a novi model ima FOV od 161 stepen sa senzorom za noćno gledanje od 1/1,8 inča i 1080p 60fps. Dron ima domet prijenosa od 15 km s jednim kontrolerom i 12 km u režimu dvostruke kontrole (pilot + kontrola kardana). Može napraviti 1080p 60fps live feed sa latencijom od 90ms na 12km ili 4K 30fps u rasponu od 5km.

Inspire 3 dolazi sa DJI RC Plus kontrolerom sa 7-inčnim ekranom od 1200 nita i 3,3 sata rada, koji se može produžiti do 6 sati sa eksternom WB37 baterijom. Sam dron podržava TB61 dual baterije koje pružaju vrijeme leta do 28 minuta.

DJI Inspire 3 upravljač i ekran

Sistem letenja je ažuriran na Inspire 3 novim opcijama Waypoint Pro, uključujući ponovljive rute koje omogućavaju pilotu da leti dronom po tačnim obrascima i rutama više puta kako bi snimio iste potrebe nekoliko puta ili u različito doba dana. 3D kolica može simulirati dizalicu, kablovsku kameru ili kolica kako bi oponašala tradicionalno kretanje montirane kamere, ali s mnogo manje ograničenja od gore navedenih postavki.

Kamera to može da uradi sa novim visoko preciznim RTK sistemom pozicioniranja i integrisanim 3 GNSS (GPS + Galileo + BeiDou), koji omogućava kameri da se kreće precizno bilo gde u svetu. Novi algoritmi za mašinsko učenje takođe pružaju prepoznavanje i praćenje jednog objekta, tako da se pilot može fokusirati na letenje dok kamera automatski prati subjekt, što olakšava letenje i snimanje samostalno.

Inspire 3 je dizajniran da se neprimetno integriše u vrhunske profesionalne filmske setove, sa sinhronizacijom vremenskog koda, mogućnošću uparivanja sa High-Bright Remote Monitorom zajedno sa RC Plus. Monitor omogućava kompatibilnost sa drugim DJI proizvodima, kao što su DJI 4D rukohvati i DJI Master Wheels za kontrolu kardana.

DJI Inspire 3 košta 16.499 dolara i biće dostupan do kraja juna. Uključuje DJI Inspire 3 Aircraft, Zenmuse X9-8K Air Gimbal kameru, RC Plus daljinski upravljač, 6x TB51 inteligentnu bateriju, čvorište za punjenje, PROSSD 1TB, futrolu za kolica, 3x sklopive propelere za brzo otpuštanje (par), kutiju za nošenje objektiva, RC Plus remen i još mnogo toga. Objektivi se prodaju zasebno.

(IT mixer / GSMarena)