Trenutni hit među Linux distribucijama je definitivno Pop!_OS 21.10, za koju neki kažu da je najbolja distribucija u ovom trenutku

 

Pop!_OS 21.10 distibucija je idealna za početnike i bilo bi teško naći Linux entuzijaste da je ne preporuče nekome ko tek ulazi u Linux svet.

Linuks svoje postojanje zasniva na otvorenosti i nudi sve što je na dlanu korisnika, ne tražeći novac za operativni sistem ili softver i sve što je potrebno korisniku je onlajn, u tzv. distrosima.

Tamo ćete pronaći sve najnovije verzije softvera, operativni sistem, razne alate, ali i sve što vam je potrebno za poslovanje.

Iako računari danas obično imaju sve što nam je potrebno, pa nije neophodno za drajvere ići u „distro“, ipak postoje servisi koji su sami po sebi odlični i izdvajaju Linux od ostalih.

Pop!_OS 21.10 ima novo jezgro Linux 5.15 kernel, najnovije Nvidia drajvere, većinu GNOME-a 40, nove App Library mogućnosti i mnoštvo novih funkcija koje će korisnici rado sami da otkriju.

Ali postoji jedna cijela najavljena razlika između prethodnika – „System 76“ planira da kreira sopstveno desktop okruženje! Ali više o tome kada se to dogodi.

Generalno, „System 76“ je specifičan jer se radi o kompaniji koja proizvodi laptopove sa unapred instaliranim Linux operativnim sistemom.

Zato su, svjesni svih njegovih mana i prednosti, odlučili da naprave distribuciju zasnovanu na Ubuntu-u. I uspeli su…

Na prvi pogled podsjeća na Windows operativni sistem, a nakon malo korišćenja utisak u tom pravcu je još izraženiji.

Posebnost je u tome što sve „teče glatko“, bez ikakvih zastoja i problema. Animacije su originalne, ikone jasne, performanse odlične i nakon nekog vremena korisnik se navikne na svaki detalj, pa normalno radi kao da je sa ovom distribucijom godinama.

 

Automatsko postavljanje prozora

 

Štaviše, postoje zasebne ekstenzije za aplikacije koje upravljaju ekstenzijama ili proširenjima, a podešena su i poboljšanja zaključanog ekrana.

Teme sa kojima Pop! _OS dolazi su svijetle i tamne, što je minimalizam koji se možda neće dopasti onima koji žele malo više opcija.

Ali ono što izdvaja ovaj operativni sistem je automatsko postavljanje prozora jedan uz drugi, koje je urađeno na majstorski način i izuzetno korisno pri radu. Malo gdje će se naći nešto tako dobro urađeno.

Što se tiče aplikacija, postoji Flatpak i veliki broj njih koji se nude kroz taj repozitorijum. Sa Flathub-om se može pristupiti brojnim otvorenim i visokokvalitetnim aplikacijama. Za grafiku je zadužena Nvidia, čiji su drajveri unaprijed instalirani…

(ICT Business)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.