Tokom prošlosedmične WWDC konferencije, Apple je predstavio Apple Intelligence za iOS 18 i macOS Sequoia, pridružujući se AI trendu. Međutim, dostupnost ove funkcije u Evropskoj uniji je neizvjesna zbog regulatornih pitanja, jer Apple nagovještava da bi mogao blokirati izdavanje Apple Intelligence u tom regionu.

Apple je najavio da funkcije poput Apple Intelligence, iPhone Mirroring i SharePlay Screen Sharing možda neće biti lansirane u EU. To je zbog zabrinutosti vezanih za Zakon o digitalnim tržištima (DMA), za koji Apple strahuje da bi ih mogao prisiliti da smanje sigurnost svojih proizvoda i usluga.

U izjavi za Bloomberg, Apple je naveo: “Zabrinuti smo da bi zahtjevi interoperabilnosti DMA mogli prisiliti nas da kompromitujemo integritet naših proizvoda na načine koji ugrožavaju privatnost i sigurnost korisnika.”

Govoreći za Financial Times, Apple je pojasnio, „Zbog regulatornih neizvjesnosti koje donosi Zakon o digitalnim tržištima, ne vjerujemo da ćemo moći ove godine našim korisnicima u EU predstaviti tri nove funkcije — iPhone Mirroring, poboljšanja SharePlay Screen Sharing i Apple Intelligence.“

Nije jasno na koji način bi Apple Intelligence, iPhone Mirroring i SharePlay Screen Sharing mogli prekršiti DMA. Ako ove funkcije budu uskraćene, stotine miliona korisnika Apple-a u EU neće moći iskusiti najnovije softverske inovacije.

Ipak, postoji nada za korisnike u EU. Apple još nije donio konačnu odluku o izdavanju i spreman je raditi s Evropskom komisijom kako bi pronašao odgovarajuće rješenje.

Fred Sainz, portparol Apple-a, rekao je za The Verge, “Posvećeni smo saradnji s Evropskom komisijom u pokušaju da pronađemo rješenje koje bi nam omogućilo da pružimo ove funkcije našim korisnicima u EU bez ugrožavanja njihove sigurnosti.”

(IT mixer)