Svi novi modeli električnih automobila koji se prodaju u Evropskoj uniji moraju da naprave vještačku (lažnu) buku pod određenim uslovima, izvještava BBC News.

Sistemi upozorenja na akustična vozila (zvani AVAS) moraće biti instalisani u nove modele hibridnih i električnih automobila uvedenih od 1. jula na sve postojeće modele do jula 2021. Sa instalisanim AVAS-om, vozila će morati da prave zvuk dok se kreću brzinom od 12 mph (20 km/h), ili dok se kreću unazad.

Zbog odsustva motora sa unutrašnjim sagorijevanjem, električna/hibridna vozila su mnogo tiša od drugih vozila. Međutim, ovaj nedostatak buke može značiti da oni predstavljaju opasnost za druge učesnike u saobraćaju, posebno za one koji su slijepi ili slabovidni.

U pismenom podnesku britanskom parlamentu od novembra 2017. godine, humanitarni psi vodiči ukazali su na istraživanja koja su otkrila da je kod električnih i hibridnih vozila 40 posto veća vjerovatnoća da će biti uključeni u nesreću koja uzrokuje ozljede pješaka.

Različiti proizvođači moći će da odluče tačno kako će zvučati njihov AVAS, ali zakonodavstvo EU kaže da zvuk treba da bude sličan (i ne glasniji od) tradicionalnog motora sa sagorijevanjem.

Trebalo bi takođe da pruži pješacima predstavu o tome šta vozilo radi, na primjer, sinhronizovanje sa brzinom vozila. Jaguar je već otkrio kako će izgledati I-Pace, a Nissan je 2017. godine najavio konceptno vozilo koje „pjeva“ dok vozi.

EU nije jedini regulator koji uvodi pravila o lažnoj buci oko električnih vozila. U SAD, Nacionalna administracija za bezbjednost saobraćaja na autoputu će zahtijevati da sva hibridna i električna vozila emituju vještačku buku do septembra 2020., iako će morati da emituju zvukove do nešto brže brzine od 18,6 milja na sat (30 km/h).