Danas su pametni telefoni i tableti preuzeli ulogu personalnih digitalnih asistenata. Ovi uređaji ne samo da podržavaju osnovno uređivanje datoteka, već omogućavaju i pokretanje miliona igara i aplikacija.

Iako se ponekad nazivaju tablet računari, većina tableta funkcionišu više kao pametni telefoni sa velikim ekranima nego laptop ili desktop računari.

Tableti mogu pokrenuti skoro svaku aplikaciju za smartphone, kao i aplikacije dizajnirane posebno za veći ekran samog tableta.

Mogućnost instaliranja novih aplikacija i izvođenja višestrukih funkcija razlikuje tablete od uređaja jedinstvene namjene: tablet može da reprodukuje muziku kao MP3 plejer, prezentuje e-knjige poput e-čitača i pokreće igre kao prenosiva konzola.

 

Pa da li je vrijeme da tablete prekrije prašina?

 

Prije pet godina, Gartner je hrabro predvidio da će više od polovine svih korisnika prvo koristiti tablet ili pametni telefon – umjesto laptopa ili desktopa – za sve online aktivnosti. Pa, previše je zvučalo dobro.

Pametni telefoni, prema NetMarketShareu, sada čine 54% tržišta. Računari i laptop računari čine većinu ostalih, sa 41%. Tableti? Samo 4,61%, a njihov broj se stalno smanjuje.

Google je vidio da se to dešava i polako je počeo da izlazi iz tableta. Neće biti nikakvih nastavaka za Pixel Slate. Međutim, vjerovatno će se pojaviti novi vrhunski PixelBook Chromebook pre kraja godine.

Apple, sa oko 70% tržišta tablet računara, još uvijek izlazi s novim tabletima, kao što su iPad Air i iPad Mini pete generacije.

Apple-ov izvršni direktor Tim Cook izjavio je u Apple-ovom poslednjem kvartalnom izveštaju da je kompanija videla „najjači rast iPad-a u poslednjih šest godina“.

Ono što očekuju iz kompanije Apple jeste da će novi iPad-i zamijeniti starije modele, ali da to neće proširiti tržište.

 

Šta se onda desilo?

 

Pa, desili su se veliki pametni telefoni. Postoje desetine pametnih telefona koji sada prikazuju ekrane od 6 inča i veće. Među njima su tržišni lideri kao što je Appleov 6.5-inčni iPhone XS Max, Google-ov 5.3-inčni Pixel 3 XL i Samsung-ov 6.4-inčni Galaxy S10 Plus. Sa ovim pametnim telefonima, kome trebaju tableti?

Ali to ne objašnjava u potpunosti stvari, a ustvari i prodaja pametnih telefona se usporava. Sa vrhunskim pametnim telefonima koji često koštaju više od hiljadu dolara, oni su jednostavno previše skupi.

Ne, sve se svodi na ono što je Gartner pogrešio u 2014. godini: Iako se neki ljudi još uvijek zaklinju da koriste svoje tablete kao zamjenu za laptop.

Zašto se ipak slabo prodaju tableti? Zato što je format laptopa još bolji za posao nego što bi tablet mogao da bude. Koristimo pametne telefone i tablete za zabavu, ali za posao, život je jednostavno lakši sa pravom tastaturom.

Donja crta je da su potrošači i poslovni tableti u velikoj mjeri mrtvi. Vreme je da to priznamo i prebolimo.

To ne znači da tableti nemaju mjesta u poslu. Oni su i dalje tu. Postali su terminali za prodaju (PoS) po izboru za mala preduzeća i restorane. Takođe se mnogo koriste za kontrolu inventara i slične poslove.

Ali zamjena za laptop? Žao nam je, taj brod je plovio i potonuo.

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.