Legendarni Walkman, uređaj koji je obilježio djetinjstvo i mladost generacija rođenih sedamdesetih i osamdesetih godina prošloga veka danas slavi 40. rođendan.

Sony Walkman pojavio se 1. jula 1979. godine i svojim dolaskom je započeo revoluciju u načinu slušanja muzike koja i danas traje. Prenosni kasetofon džepnih dimenzija sa slušalicama donio nam je „muziku u pokretu“ i ubrzo postao značajan dio cjelokupne pop kulture i načina života mladih.

Inspiraciju za nastanak Walkmana dobio je suosnivač kompanije Sony Masaru Ibuka, koji je želeo da ima prenosni uređaj koji će mu omogućiti da sluša muziku tokom dugih letova avionom.

Prvi Walkman je nosio oznaku TPS-L2 i na današnji, dan prije tačno 40 godina, pušten je u prodaju u Japanu.

Već u ljeto sljedeće 1980. godine, list New York Times je uređaj nazvao „najnovijim statusnim simbolom u gradu“. Prvi Walkman je koštao 200 tadašnjih dolara.

U narednim decenijama prodaja je konstantno rasla, da bi krajem prve decenija 21. vijeka dosegla cifru od skoro 400 miliona prodatih uređaja.

Sony Walkman je imao izuzetno veliki uticaj na kompletnu pop kulturu osamdesetih, i dijela devedesetih, godina 20. vijeka.

Zahvaljujući njemu, audio kasete su 1983. godine prvi put, po prodaji, premašile gramofonske ploče.

Vrhunac popularnosti Walkmana bila je decenija između 1987. i 1997. godine.

Proizvodnja Sony Walkman prenosivog džepnog kasetofona prestala je 2010. godine, ali je japanski proizvođač naziv Walkman uveliko koristio i za druge uređaje.

Tako je 2000. godine Sony Discman postao CD Walkman, nekoliko starijih modela Sony Xperia mobilnih telefona, prilagođenih slušanju muzike, nosilo je Walkman u imenu.

Kultura slušanja muzike koju je osamdesetih započeo Walkman, vodila je i do nastanka savremenih digitalnih muzičkih plejera, kakav je Appleov iPod, kao i do sve masovnije upotrebe pametnih telefona u tu svrhu.

 

(B92)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.