Nintendo je objavio da je „Legend of Zelda: Tears of the Kingdom“ prodata u više od 10 miliona primjeraka u samo tri dana

 

Legend of Zelda: Tears of the Kingdom“ postala je najbrže prodavana Zelda igra do sada, kao i najbrže prodavanom Nintendo igrom u Americi.

Poređenja radi, „Legend of Zelda: Ocarina of Time“- najbolje ocijenjena igra na agregatoru igara Metacritic – prodata je u 7,4 miliona primjeraka tokom čitave serije.

Tears of the Kingdom objavljen je kao ekskluziva za Nintendo Switch. I već je prodana u više primjeraka nego bilo koja druga Zelda igra osim Breath of the Wild, kojoj je ona nastavak.

Legend of Zelda: Breath of the Wild“ , objavljen na Switch-u i Wii U 2017. godine, prodat je u gotovo 30 miliona primjeraka.

Tears of the Kingdom je takođe postala najveća fizički lansirana video-igra u 2023. u Velikoj Britaniji, prema GamesIndustry.biz, prodavši 50% više fizičkih kopija od Hogwarts Legacy-ja.

Piers Harding-Rolls, iz Ampere Analysis, rekao je za BBC News: „Ogromna prodaja najnovije Zelde na početku stavlja je među najveće plaćene igre ikada objavljene.“

Sa procijenjenom bruto prodajom od preko 600 miliona dolara, ovaj naslov je uporediv sa nekim od najboljih ikada lansiranja, ali malo zaostaje za najvećim.

Na primjer, Grand Theft Auto V ostvario je prodaju od preko milijardu dolara u svom trodnevnom periodu lansiranja.

Zelda je oduvijek bila omiljena franšiza za Nintendo fanove, ali uspjeh Switch konzole i reinvencija franšize u iskustvu otvorenog svijeta transformisali su njenu privlačnost.

 

Legenda o Zeldi: Suze kraljevstva

 

Tears of the Kingdom zadržava akciono-avanturističku igrivost otvorenog svijeta prethodne igre Zelda – Breath of the Wild (2017). Kao Link, igrači istražuju Hyrule i dva nova područja, Nebeska ostrva i Dubine, kako bi pronašli oružje, resurse i kompletne zadatke. Istraživanje se može provesti kroz hodanje, trčanje, jahanje, penjanje i korišćenje paraglajdera.

Novo u Tears of the Kingdom su Zonai uređaji, koji su tehnološki uređaji koje igrač može da koristi za borbu, pogon, istraživanje i još mnogo toga.

Rune iz prethodne igre zamijenjene su sa pet novih moći: Ultrahand, Fuse, Ascend, Recall i Autobuild.

Ultrahand omogućava igraču da podiže i premješta različite predmete i spaja različite predmete zajedno. Ovo se može koristiti sa Zonai uređajima za kreiranje različitih vozila ili drugih konstrukcija.

Fuse omogućava Linku da kombinuje materijale, opremu ili određene objekte u svijetu u štit ili oružje kako bi povećao svoje atribute i izdržljivost. Na primjer, spajanje eksplozivnog predmeta sa strijelom će uzrokovati da strijela eksplodira pri udaru.

Autobuild trenutno rekreira uređaj napravljen uz Ultrahand, po cijenu zonatita. Ascend omogućava igraču da se kreće prema gore kroz čvrste površine.

(IT mixer)