Winamp plejer se ponovo nalazi u fazi aktivnog razvoja, ali možda neće stići u formatu po kom ga pamtimo već više kao centar koji proizvodi zvuk

 

Winamp muzički plejer je prvi put objavljen još 1997. godine, a brzo je postao popularan kao jedan od najboljih media plejera za računare.

Međutim, početkom 2000-ih počeo je da gubi na popularnosti nakon niza loše implementiranih ažuriranja, a postojalo je nekoliko kratkotrajnih pokušaja da se projekat oživi.

Winamp je sada ponovo u fazi aktivnog razvoja, ali najnovija renesansa popularnog plejera možda neće stići u obliku originalne aplikacije sa novim dizajnom.

Originalni Winamp media plejer je bio u razvoju od 1997. do 2013. godine, a konačna verzija nosi oznaku v5.666.3516. U oktobru 2018. pojavila se nedovršena verzija v5.8, a Radionomy (vlasnik Winamp-a, sada poznat kao Shoutcast) odlučio je da je načini javno dostupnom.

Nakon toga je obećano još ažuriranja, ali se ona nikada nisu materijalizovala. Sada je Winamp veb sajt ponovo redizajniran, a obećava „inovativno osvježavanje najpoznatijeg audio plejera na svetu“.

Trenutno nema mnogo informacija, ali novi projekat ne zvuči kao standardni muzički plejer. Jedan odeljak na sajtu sugeriše da će postojati „jedinstveni prostor za kreatore“ koji će se „blisko povezati sa fanovima i obezbijediti bolji prihod“.

AudioValley, kompanija u čijem su vlasništvu Shoutcast i Winamp, ističe da će novi Winamp „postati platforma koja na jednom mestu objedinjuje audio entuzijaste, povezuje kreatore i potrošače muzike, podcaste, radio stanice, audio knjige i bilo kog drugi spoljni sadržaj“.

Zasnovano na ovom opisu, novi Winamp više djeluje kao nova platforma za striming audio sadržaja, kao što su Spotify ili Pandora.

Nova aplikacija za iOS i Android, kao i računare, Winamp 6 najavljen je za sljedeću godinu. Oni, koji su zainteresovani da vide kako će izgledati nova verzija servisa, mogu se prijaviti za Winamp beta testiranje.

(XDA/B92)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.