Dok mnogi tek sada počinju da koriste prednosti 5G pametnih telefona i komunikacione tehnologije, LG Electronics je najavio da je uspješno demonstrirao prenos i prijem podataka od 6G teraherca na udaljenosti od 100 metara

 

Istraživači kompanije LG uspjeli su da izvrše prenos podataka od 6G teraherca na udaljenosti od 100 metara u okruženju na otvorenom uz pomoć kompanije Fraunhofer-Gesellschaft. To je postignuto 13. avgusta kada su prenijeti podaci između Instituta Fraunhofer Heinrich Hertz i Berlinskog tehnološkog instituta u Nemačkoj.

Postoje značajne prepreke koje bi trebalo prevazići u razvoju 6G-a, kada je u pitanju prenos podataka na velike udaljenosti.

LG kaže da 6G terahertz tehnologija ima kratak domet sa značajnim gubitkom energije tokom prenosa i prijema između antena. Taj gubitak snage biće jedan od najvećih izazova u razvoju tehnologije. Zbog toga će morati da se radi na razvoju pojačavanja snage za generisanje stabilnog signala na ultraširokopojasnim frekvencijama.

Za sada, LG je stvorio pojačalo snage koje generiše stabilan izlaz signala do 15 dBm na frekvenciji između 155 i 175 gigaherca.

Istraživači su takođe pokazali tehnologiju adaptivnog oblikovanja snopa koja može da promijeni smijer signala pri promjeni položaja kanala i prijemnika. LG je takođe razvio i mogućnost kombinovanja snage više pojačala zbog prenosa podataka na određene antene.

Istraživači trenutno očekuju da će tehnologija biti globalno standardizovana do 2025. godine, a komercijalno dostupna do 2029. Baš kao što je 5G tehnologija učinila za LTE, 6G mreže će podržati znatno brže bežične transmisije i brzinu komunikacije sa malim kašnjenjem.

(Slash Gear)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.