Kineski naučnici su razvili tehnologiju AirWave koja omogućava da se identifikuje neka osoba na osnovu venskog sistema dlana, uz pomoć vještačke inteligencije, što bi moglo da postane nova vrsta „lične karte“, rekao je generalni direktor kompanije „The AirWave” Xie Qinglu.

Tehnologija je još uvek novitet i nije široko rasprostranjena. Međutim, Qinglu smatra da je to samo pitanje vremena.

„Stvaranje bilo kakvog novog proizvoda na početku treba da prođe proces priznavanja, popularizacije i prihvatanja, isto kao što je nekada bilo sa QR kodom. Tada niko nije očekivao da će postati popularan. Nadam se da će našu tehnologiju javnost prepoznati u kratkom roku i da će se svuda koristiti, pokrivajući sve aspekte života“, ocenio je on.

 

Sistem već u upotrebi

 

Tehnologija se za sada koristi samo u tehnološkim parkovima u Guangzhou, ali je kompanija već počela da sklapa ugovore sa drugim gradovima i regionima. Krajnji cilj ove tehnologije je da učini da naše telo postane glavni dokument, što znači da neće biti potrebno da osoba poseduje pasoš ili drugi lični dokument.

„Suština AirWav tehnologije je da pomoću tehnologije skeniranja ’FVR‘ kodiramo informaciju venskog sistema dlana. Dobijeni kod će biti nova vrsta lične karte. Zameniće lične karte, vozačke dozvole, bankovne kartice, kartice za popust i prolaz“, objašnjava stručnjak.

Kompanija „ The AirWave“ je već razradila sopstveni sistem plaćanja. Korisnici jednostavno preuzimaju aplikaciju „Kaktus“ (igra reči, jer na kineskom kaktus znači „dlan besmrtnog“) i popunjavaju svoj nalog za kupovinu pomoću specijalnih AirWav terminala. Osim toga, kompanija trenutno planira da poveže dlan sa bankovnom karticom korisnika (na primer, sa finansijskim računom).

 

Hakovanje nemoguće

 

Xie Qinglu tvrdi da je skoro nemoguće hakovati tehnologiju, za razliku od sistema „Face ID“ ili skenera za otisak prsta. Razlog za to je što svaki čovek posjeduje jedinstvenu strukturu vena, ali i zbog toga što, za razliku od lica, vene nije moguće skenirati na ulici. Pored toga, još ne postoji tehnologija za simulaciju ljudskog venskog sistema.

„Za razliku od tehnologije za prepoznavanje lica, AirWav skenira unutrašnje organe, ono što je skriveno od svih i što je nemoguće vidjeti. Zbog toga je i kopiranje nemoguće, a sistem je bezbjedniji. Štaviše, kod svakog čovjeka se na samo 10 kvadratnih milimetara dlana, debljine dva centimetra nalazi jedinstven isprepletani sistem krvnih sudova i kapilara“, objašnjava stručnjak.

Još nije jasno kako će se tehnologija AirWave pokazati u budućnosti, ali već sada je ovaj ambiciozni projekat u stanju da promjeni našu predstavu o čuvanju podataka i informacionoj bezbjednosti.

(rs.sputniknews)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.