Holandski startup Lightyear predstavio je električni automobil „Lightyear 0“ sa pet kvadratnih metara ugrađenih solarnih panela i stoga ne mora biti priključen za punjenje. U optimalnoj situaciji, sa dnevnim solarnim punjenjem može da pređe do 70 km.

Integracija solarnih panela direktno u šasiju automobila je nešto što entuzijasti električnih vozila traže već dugi niz godina. Međutim, to je težak problem jer solarne ćelije obično nisu dizajnirane da budu postavljene na zakrivljenoj površini. Ove ćelije takođe treba da budu zaštićene slojem kaljenog stakla koji teži da bude ravan.

Lightyear 0 specifikacije

U svakom slučaju, Lightyear je riješio neke od tehničkih izazova po pozamašnoj cijeni: Lightyear 0 košta 260.000 dolara i proizvodiće se u ograničenim količinama (manje od 1000 jedinica). Međutim, kompanija obećava da će u budućnosti dolaziti isplativiji modeli.

carVertical banner - sponsored

70 kilometara ne izgleda puno, ali automobil je sposoban za više jer njegova baterija ima dovoljno kapaciteta za domet od 625 km. Ako je vaše putovanje na posao dovoljno kratko, možda nećete morati da uključite automobil na punjač mjesecima, prema Lightyearu.

Lightyear 0 specifikacije

Uz to, maksimalni domet treba uzeti u obzir u svjetlu relativno skromnih proizvedenih 170 KS i maksimalne brzine od 100 km/h. Ovaj automobil je efikasno svakodnevno vozilo koje možda nije najzabavnije za duža putovanja.

Sve u svemu, dopada nam se kuda Lightyear ide, i želimo im da uspiju i dalje razvijaju ovu tehnologiju. Uostalom, izgleda kao da je samo 1/3 automobila prekrivena solarnim panelima, tako da ima još mnogo prostora za poboljšanje.

S druge strane, moramo priznati da je mnogo lakše i ekonomičnije instalirati solarnu energiju kod kuće i puniti vozilo odatle ili koristiti javnu solarnu infrastrukturu. Konačno, treba uzeti u obzir troškove izgradnje automobila (uključujući karbonski otisak).

 

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.