Jedna od karakteristika koju je Apple predstavio u iOS-u 14 koja poboljšava privatnost korisnika je ta što će OS obavijestiti korisnike kad god im neka aplikacija pristupi u međumemoriju – clipboard. To ga čini transparentnijim, tako da korisnici znaju kojim aplikacijama pristupaju podacima na svojim uređajima, u slučaju da ranije nisu bili svjesni.

Zahvaljujući ovoj opciji, nedavno istraživanje pokazalo je da postoji više od 50 aplikacija, od kojih su neke izuzetno popularne, koje su pristupale podacima u međumemoriju bez znanja korisnika. LinkedIn je bio jedna od tih aplikacija, a sada izgleda kao da se tvrtka našla u malo pravnih problema.

Podnesena je tužba protiv kompanije u kojoj osoba koja podnosi tužbu Adam Bauer, navodi da je LinkedIn pristupio clipboard-u na njegovom iOS uređaju, a da ga nije o tome prethodno obavijestio. Iako LinkedIn još nije komentarisao tužbu, nakon otkrića da su mnoge aplikacije pristupale međumemoriji iOS-a, LinkedIn (kao i mnoge druge kompanije) izjavio je da će prekinuti tu praksu.

Dok su drugi uhvaćeni da rade istu stvar, poput TikTok-a i Reddita, ovo je prvi put da čujemo da je za to pokrenuta tužba, a čini se da je LinkedIn prva meta.

(Ubergizmo)

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.