Gospodar prstenova je dugo bio popularan izvor inspiracije za video igrice. Od ranih dana Gospodara prstenova: Prstenova družina 2002. do novijeg Rata na sjeveru 2011., svijet mašte Međuzemlja bio je glavna atrakcija za igrače. Nakon skoro decenije duge pauze, EA ponovo želi da iskoristi ovu omiljenu franšizu sa nadolazećom besplatnom mobilnom igrom koja nosi puni naziv Lord of the Rings: Heroes of Middle-earth.

Igru je razvio isti tim koji nam je donio vrlo uspješnu mobilnu igru, The Sims Mobile. Igrači će moći da izgrade svoje zajedništvo heroja i upuste se u Srednju zemlju, učestvujući u legendarnim pričama i bitkama protiv velikih zala ove zemlje. EA je također obećao da će Heroes of Middle-earth sadržavati raznoliku postavu likova iz Gospodara prstenova i Hobita.

Jedna od ključnih karakteristika Heroes of Middle-earth je njegov borbeni sistem baziran na potezu. Igrači će moći prikupiti i nadograditi različite heroje, svaki sa svojim jedinstvenim vještinama i sposobnostima. Kombinacija heroja u različitim formacijama bit će ključna za uspjeh u igri, jer svaka formacija ima svoje snage i slabosti. Pored toga, igra će imati robustan sistem prikupljanja, koji će igračima omogućiti da steknu nove heroje i opremu. S obzirom da je igra besplatna tu su naravno mikrotransakcije.

Lord of the Rings: Heroes of Middle-earth bi trebo biti lansiran na iOS-u i Androidu 10. maja. Trenutno je dostupna predregistracija. Nakon objavljivanja, EA će lansirati dugo očekivanu igru Lord of the Rings: Gollum 25. maja, sa tri dodatna naslova koja će stići u naredne dvije godine.