macOS Catalina, najnovija verzija najnaprednijeg svjetskog desktop operativnog sistema kako ga apple naziva, sada je dostupna kao besplatna nadogradnja softvera. Pomoću macOS Catalina korisnici mogu uživati ​​u Apple Arcade-u, inovativnoj novoj usluzi pretplate na igre koja sadrži nove, ekskluzivne igre nekih od najkreativnijih svjetskih programera.

Uz odličnu zabavu na Mac-u, Catalina nudi i nove Mac verzije Apple Music, Apple Podcasts i Apple TV aplikacija. Novi dodatak pod nazivom Sidecar proširuje Mac računare sa iPadom kao drugim ekranom ili uređajem za unos putem tableta pomoću Apple Pencil sa Mac aplikacijama.

Voice Control funkcija omogućava Macu da se u potpunosti kontroliše glasom. S Mac Catalyst-om, novom tehnologijom u Catalini koja programerima treće strane olakšava donošenje iPad aplikacija na Mac. Korisnici će početi viđati svoje omiljene iPad aplikacije u Mac verzijama, uključujući Twitter, TripIt, Post-It, GoodNotes i Jira, sa još mnogo toga.

Po prvi put, Screen Time dolazi na Mac, pružajući korisnicima uvid u to kako provode vrijeme u aplikacijama i na web stranicama, te mogućnost da odluče kako provesti svoje vrijeme.

 

Dodatne karakteristike u macOS Catalina

 

  • Nova aplikacija Find My app kombinuje Find My iPhone i Find My Friends u jedinstvenu aplikaciju na Mac-u, iPadu i iPhone-u. Find My app može pomoći korisnicima u pronalaženju nestalog Maca. To je izvodljivo čak i ako je izvan mreže i ako spavaju, slanjem Bluetooth signala koje aktivni Apple uređaji mogu otkriti u blizini. Nakon toga će preusmjeriti otkrivenu lokaciju Maca na iCloud kako bi je korisnik mogao locirati u aplikaciji Find My app.
  • Fotografije sadrže novo prekrasno iskustvo pregledavanja koji inteligentno prikazuje najbolje slike korisnika.
  • Safari ima ažuriranu početnu stranicu koja koristi Siri Suggestions za podizanje često posjećenih web lokacija, oznaka, kartica iCloud, odabira liste čitanja i veza poslanih u Messages.
  • Pošta u macOS-u Catalina dodaje mogućnost blokiranja e-pošte od određenog pošiljaoca, isključivanja prekomjerno aktivnog trida i odjave s komercijalnih lista za slanje.
  • Notes sada ima potpuno novi prikaz galerije, snažnije alate za pretraživanje i dodatne mogućnosti saradnje.
  • Podsjetnici su redizajnirani s potpuno novim korisničkim interfejsom koje olakšava stvaranje, organizovanje i praćenje podsjetnika.
Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.