Vjerojatno bi trebalo razbiti Facebook jer imaju neopravdan uticaj kao najveća društvena mreža na svijetu, smatra Marc Benioff

 

„Razbiti“ Facebook na nekoliko manjih kompanija koje će biti lakše zakonski regulisati nije nova. Američki političari sve češće pozivaju na takvo rješenje da bi se obuzdao Facebookov rast i monopol na tržištu.

Njihovom se pozivu pridružio i Marc Benioff iz softverskog giganta Salesforcea, koji je Facebook usporedio s „novim cigaretama za društvo“.

Možete vidjeti da je Facebook nova cigareta našeg društva. On je nešto što nužno mora biti regulisano, rekao je Benioff u intervjuu za CNN.

Okomio se na Facebook, ali i njegova osnivača Marka Zuckerberga.

Sigurno im nije baš bitna istina u oglašavanju. To su čak i sami rekli. Zato smo trenutno zaista u krizi povjerenja, kad najveći igrači ne mogu sami reći da je povjerenje naša najvrijednija vrlina, rekao je Benioff te dodao daočekuje „temeljnu rekonceptualizaciju Facebook-ove uloge u svijetu“.

Ovo nije prvi put da Benioff istupa protiv Facebooka. Prije nekoliko mjeseci pozvao je Facebook da preuzme odgovornost za sadržaj koji je objavljen na toj društvenoj mreži.

Facebook je izdavač i trebao bi biti odgovoran za propagandu na svojoj platformi. Moramo zakonski odrediti neke standarde. Facebook je nova cigareta – izaziva ovisnost i loš je za nas, a privlači našu djecu, napisao je na svom Twitteru.

Kupuju druge kompanije i spajaju podatke… Vjerojatno bi trebalo razbiti Facebook jer imaju neopravdan utjecaj kao najveća društvena mreža na svijetu, dodao je.

Iako prijedlog ima sve više pobornika, zasad američki regulatori nisu napravili nikakve konkretne poteze kako bi ga realizovali, a sigurno je da Facebook ne bi pristao na takvo rješenje bez borbe.

(CNN)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.