Kompanija Meta, koja je vlasnik društvenih mreža Facebook i Instagram, objavila je formiranje tima za borbu protiv obmanjujućih sadržaja u vezi s umjetnom inteligencijom (AI) uoči nadolazećih izbora za Evropski parlament od 6. do 9. lipnja. Meta izražava zabrinutost zbog mogućnosti da generativna AI tehnologija lažira videozapise, slike i audio-zapise, što može dovesti do manipulacije glasačima, prema izvještaju BBC-a.

Ova objava dolazi nakon što je britanski ministar unutarnjih poslova, James Cleverly, izjavio The Timesu da će „neki ljudi koristiti lažne podatke generirane umjetnom inteligencijom kako bi pokušali uticati na izbore“. Meta je prije dvije nedjelje potpisala sporazum s drugim velikim tehnološkim kompanijama, obvezujući se na zajedničku borbu protiv takvog obmanjujućeg sadržaja.

Metin rival u području društvenih mreža, TikTok, najavio je u februaru pokretanje „izbornih centara“ unutar svoje aplikacije na jezicima svake od 27 članica EU, gdje će pružiti relevantne informacije. Marko Pancini, šef Meta za poslove u Europskoj uniji, najavio je pokretanje „Centra za izbore specifičnog za EU“, koji će identifikovati potencijalne prijetnje.

Pancini je istaknuo da je Meta od 2016. uložila više od 20 milijardi dolara u sigurnost i bezbjednost, povećavši veličinu svog globalnog tima na otprilike 40.000 ljudi. Taj tim uključuje 15.000 recenzenata sadržaja koji pregledavaju materijale na Facebooku, Instagramu i drugim platformama na više od 70 jezika, uključujući sva 24 službena jezika EU.