AI superkompjuter kojeg razvija Meta bi trebalo da bude gotov do kraja godine, a to je tek prvi korak u stvaranju „metaverzuma“

 

Facebook je dugo računao na to da bi vještačka inteligencija (AI) mogla pomoći sa zahtjevnim zadatkom moderiranja objava milijardi svojih korisnika pa sada nova kompanija Meta preduzima korak koji bi mogao pomoći u tom cilju – razvoju superkompjutera.

Meta je, kako javlja CNN, predstavila svoj RSC, odnosno AI Research SuperCluster, superkompjuter namijenjen istraživanju vještačke inteligencije. Na njemu su radili dvije godine, a vjeruju da bi im ovaj moćni računar mogao pomoći u razvoju još kvalitetnijih softvera baziranih na AI tehnologiji.

„Sa RSC-om možemo brže „trenirati“ naše module da koriste brojne karakteristike, na primjer da razumiju kontekst objave, uključujući jezik, slike i zvukove“, kaže softverski inžinjer Mete Shubho Sengupta.

Iz kompanije Meta ističu da je superkompjuter već jedan od najbržih na svijetu i kada bude dovršen do kraja godine, biti uvjerljivo najbrži na svijetu.

CNN objašnjava da superkompjuteri podrazumijevaju mnogo međusobno povezanih procesora koji obavljaju različite operacije, a popularni su u istraživanjima vještačke inteligencije. Na samitu američkog Odijeljenja energetike predstavljeni su najbrži kompjuteri koji se koriste i za istraživanje dosad nepoznatih proteina, a nekoliko golemih tehnoloških kompanija poput Microsoft-a i Nvidie također ih koriste.

 

Najmoćniji kompjuter

 

Međutim, kompjuter razvijen u Meti trebalo bi biti najmoćniji ikada, uključujući čak 760 čvorova međusobno povezanih procesorskih jedinica, odnosno 6.080 GPU-a (namjenskih grafičkih procesorskih jedinica).

Trenutno je, kada je veličina u pitanju, uporediv je sa Perlmutter superkompjuterom u Nacionalnom naučnom centru za istraživanje energetike, koji je peti najveći na svijetu.

Međutim, kada bude dovršen, kompjuter bi trebalo da ima čak 16.000 GPU-a, a kompjuter bi trebalo da ima snagu za pet kvintiliona (jedinica sa osamnaest nula) operacija u jednoj sekundi.

„Kada bude potpuno sagrađen, ovaj će superkompjuter da bude najbrži AI superkompjuter na svijetu“, kaže Sengupta.

 

Potpuno novi AI sistemi

 

Iz kompanije poručuju da su već počeli da koriste dosad razvijene komponente superkompjutera kako bi do temelja analizirali tekstualne, slikovne i video objave, te razvijaju nove alate za virtuelnu stvarnost.

Nadaju se da bi uskoro kompanija mogla početi da gradi „potpuno nove AI sisteme“, poput simultanih prevoda za veće grupe osoba koje govore različitim jezicima, koji je jedan od mogućih načina primjene ovog visokosofisticiranog uređaja, javlja CNN.

Prvi testovi pokazali su kako superkompjuter vrlo dobro usvaja velike količine jezičnih modela, čak tri puta brže od postojećih softverskih modela. Dosadašnjim AI modelima potrebno je oko devet sedmica da savladaju jezike, a sada će biti dovoljno tri sedmice. Takođe, vjeruje se da će novi računar biti sposoban da trenira modele vještačke inteligencije sa trilionima parametara,

U nekom trenutku, kažu iz Mete, razvoj ovog superkompjutera odvesće nas do tehnologija potrebnih za razvoj takozvanog „metaverzuma“, virutelne stvarnosti, digitalnih avatara… Upravo to je jedan od ključnih ciljeva nekadašnjeg Facebooka, danas Mete, a ovo je, kažu, tek prvi korak.

(Jutarnji list)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.