Metin pametni sat za sada neće ugledati svjetlo dana, a da li će se to ikada desiti, pod velikim je znakom pitanja

 

Prošle godine internetom su se proširile nezvanične fotografije Metinog pametnog sata. To samo po sebi ne bi bila vijest, da oštro oko javnosti nije primijetilo da se na satu nalazi ne jedna, već dvije kamere.

Koliko god to na prvi pogled zvučalo korisno, mogućnost snimanja fotografija bez vađenja pametnog telefona iz džepa ili torbe, kod nekih je pobudilo pitanje privatnosti. Jer, budimo realni, fotografije bi se mogle kreirati i tamo gdje ne bi smjelo da se fotografiše.

Ali, izgleda da taj sat bar za sada neće ugledati svjetlo dana. A da li će se to ikada desiti, pod velikim je znakom pitanja.

Kako piše Bloomberg, u Meti su odlučili da zaustave dalji rad na ovom proizvodu. Navodno je na to uticala upravo činjenica da su na satu bile predviđene dvije kamere – prednja (5MP) i nezgodno smještenja poleđinska (12MP).

Bloomberg navodi daje Meta htjela da koristi elektromijografiju kako bi pretvorila električne impulse iz nerava u digitalne naredbe (i iskoristila ih za upravljanje u video igrama ili virtuelnom svijetu). Ali izgleda da je to teže uraditi nego što su mislili pa su od projekta, odustali.

Tako se Metin pametan sat pridružuje nizu propalih Facebookovih (sad Metinih) hardverskih projekata. Da li se sada neko uopšte i sjeća Facebook pametnog telefona?

U Bloombergu ipak ističu kako milioni koji su uloženi u Metin pametni sat možda neće baš otići u nepovrat. Naime, navodno još uvijek rade na nosivom uređaju koji bi bio svojevrsni kontroler za proširenu stvarnost, a u sebi bi imao neke od tehnologija koje su razvijane za sat.

(B92)

 

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.