Microsoft Edge je u novom ažuriranju dobio funkciju uspavanih kartica (sleeping tabs) kako bi poboljšao ukupni odziv i performanse web browsera.

Ova funkcija je počela da se primenjuje za korisnike Microsoft Edge-a koji koriste verziju Beta 88 u decembru 2020. kako bi se drastično smanjila upotreba memorije i CPU resursa, četiri mjeseca nakon njenog prvobitnog predstavljanja, u septembru 2020, kao eksperiment.

„Počevši od Microsoft Edge 100, ažurirali smo sleeping tabs kako bismo omogućili stranicama koje dijele instancu pregledavanja s drugom stranicom da sada pređu u stanje mirovanja“, rekao je Microsoft Edge tim prošle  sedmice.

„Sa ovom promjenom, 8% više kartica će u prosjeku spavati, štedeći vam još više resursa! U prosjeku, svaka kartica za spavanje štedi 85% memorije i 99% CPU-a za Microsoft Edge.“

Redmond je takođe dodao novi dijalog koji će korisnicima dati pregled koliko sistemske memorije čuva funkcija kartica za spavanje.

Možete ga otvoriti klikom na ‘Performanse’ u gornjem desnom meniju ili omogućavanjem dugmeta Performanse na Microsoft Edge traci sa alatkama da biste imali pristup ovim informacijama klikom miša.

 

Kako funkcioniše Edge sleeping tabs funkcija

 

Kartice za spavanje će automatski primorati neaktivne pozadinske kartice da automatski „idu u spavanje“, oslobađajući sistemske resurse nakon unaprijed definisanog vremena. Ovi resursi se preusmjeravaju na aktivne ili novootvorene kartice/tabove.

Prema zadanim postavkama, neaktivne kartice se „uspavaju“ nakon dva sata neaktivnosti, ali ovaj interval možete lako promijeniti na stranici Postavke na edge://settings/system.

Za ponovno pokretanje kartice u stanju mirovanja potreban je samo klik mišem, a možete dodati web stranice koje nikada ne želite da budu zamrznute ovom funkcijom putem liste blokiranja koja je dostupna na istoj stranici postavki.

Pročitajte još: Microsoft sada stavlja vodeni žig na Windows 11 za računare koji nemaju zvaničnu podršku za ovaj OS

„Sleeping tabs se nadograđuje na jezgru Chromium-ove tehnologije ‘zamrzavanja’,“ objasnila je viša programska menadžerka Microsofta Eleanor Huynh kada je funkcija najavljena.

„Zamrzavanje pauzira tajmere skripte kartice kako bi se smanjila upotreba resursa. Kartica u stanju mirovanja se automatski nastavlja kada se klikne, što se razlikuje od odbačenih kartica, koje zahtijevaju da se stranica potpuno ponovo učita.“

Ova funkcija značajno smanjuje zahtjeve za memorijom i CPU-om Microsoft Edge-a što dovodi do boljih performansi pretraživača i produženog vijeka trajanja baterije.

Na osnovu testova performansi na otprilike 13.000 uređaja, Microsoft kaže da kartice za spavanje smanjuju upotrebu memorije u prosjeku za 32% i, u većini slučajeva, to će također dovesti do otprilike 37% manje upotrebe CPU-a.

(BleepingComputer)

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.