Microsoft Designer, besplatni alat za dizajn koji pokreće AI, sada je dostupan korisnicima Edge-a

 

Korisnici mogu da pristupe Microsoft Designer AI alatu sa bočne trake Edge-a, što vam omogućava da generišete dizajn bez otvaranja posebne kartice ili programa. Nažalost zasad je dostupno samo korisnicima Microsoft-ovog pregledača Edge u SAD-u.

Nakon lansiranja Designer-a prošle godine, Microsoft je u aprilu najavio da će ugraditi alat u pregledač Edge, piše The Verge. Integracija vam omogućuje stvaranje brojnih dizajna, kao što su postovi na društvenim mrežama, letci, čestitke, pozivnice i još mnogo toga — sve sa Edge-ove bočne trake.

Nakon što unesete upit, Designer-ov AI će povući mrežu predloženih dizajna, zajedno s tekstom i fotografijom. Takođe možete podesiti bilo koji od ovih dizajna prema svojim željama, bilo da želite zamijeniti fotografiju, dodati ilustraciju ili promijeniti font. Generator teksta u sliku koji pokreće DALL-E takođe vam omogućava stvaranje slika koje možete dodati svom dizajnu.

Iako su sve ove karakteristike već dostupne unutar Microsoft-ove samostalne aplikacije Designer na webu, postoji prednost imati sve ove alate u paketu u Edge-u.

Integracija bi trebala da olakša prenošenje dizajna na e-poštu, na Facebook i Instagram bez potrebe za listanjem kroz hrpu prozora. Takođe bi Microsoft-u trebalo pomoći u takmičenju sa drugim besplatnim alatima za dizajn, poput Canve, koji su već počeli dodavati funkcije koje pokreće AI.

Microsoft Designer je još uvijek u fazi pregleda i nije jasno kada kompanija planira da ga u potpunosti objavi. Možete pristupiti alatu tako što ćete ažurirati Microsoft Edge, a zatim izabrati ikonu „plus“ u koloni na krajnjem desnom uglu ekrana. Odavde uključite „Dizajner (Preview)“ da bi se pojavio na vašoj bočnoj traci.

Microsoft je takođe najavio da je dodao neke nove funkcije za Bing Chat AI chatbot-u pregledač Edge.

(IT mixer)