Jedno od mnogih prikazivanja filmova koja su odložena ove godine

 

Izdanje filma Dina: Drugi dio (Dune: Part two) odloženo je za 15. mart zbog stalnih štrajkova pisaca i glumaca, navodi Variety. Željno očekivani film je prvobitno bio zakazan za 3. novembar, ali su Warner Bros. i producent Legendary Entertainment pristali da ga odlože za četiri mjeseca – vjerovatno zato što film ne bi ispunio svoj puni potencijal na kino blagajnama bez publiciteta zvijezde.

Prema The Hollywood Reporteru, studio i produkcijska kuća su odlagali film što je duže moguće, ali bi trebali početi reklamirati film do početka septembra. Navodno se nadao da će dodatno vrijeme omogućiti glumačkoj ekipi, koja uključuje Timothee Chalamet, Zendaya, Austin Butler, Florence Pugh i Christopher Walken, da učestvuju u punom marketinškom guranju.

Zajedno sa drugim dijelom, Godzila x Kong: Novo carstvo i Gospodar prstenova: Rat Rohirima pomjereni su na 12. april 2024. i 13. decembar 2024. godine. Ti datumi su pomiješani uglavnom kako bi se prilagodili Dune: Drugi dio.

Radne akcije koje su u toku od strane pisaca i glumaca u Hollywoodu rezultat su dugotrajnih tenzija oko brojnih pitanja, ali posebno zbog preostalih plaćanja sa Netflixa i drugih platformi za striming. Warner Bros. Discovery je bio u središtu toga u nedavnoj prošlosti, jer je odlučio da pusti neke filmove ili direktno na svoju HBO Max (sada MAX) platformu za striming bez ili ograničenog prikazivanja u kinima. Međutim, izvršni direktor David Zaslav rekao je prošle godine da će kompanija „u potpunosti prihvatiti bioskop“ u budućnosti.

Dune: Part One je bio dovoljno dobar na kino blagajnama sa zaradom od 402 miliona dolara, ali hype za nastavak je mnogo veći. „Prvi dio je više kontemplativan film. Drugi dio je pun akcije, epski ratni film. Mnogo je gušći. Išli smo na sve nove lokacije“, rekao je režiser Denis Villeneuve.

(Engadget)