U nedavnom razvoju, Microsoft je otkrio planove da istraži ugradnju malih modularnih nuklearnih reaktora (SMR) i mikroreaktora u svoju opsežnu infrastrukturu centara podataka. Ovaj strateški potez otkriven je kroz nedavno objavljeno radno mjesto, jer tehnološki gigant nastoji zaposliti glavnog menadžera programa specijalizovanog za nuklearnu tehnologiju. Ova osoba će igrati ključnu ulogu u tehničkoj procjeni i integraciji ovih nuklearnih reaktora u Microsoftove centre podataka, koji služe kao okosnica za Cloud i AI usluge kompanije.

Ova inicijativa je neprimetno usklađena sa sveobuhvatnim Microsoftovim ciljevima u oblasti održive energije. To prati nedavno partnerstvo kompanije sa Ontario Power Generation, koje im je omogućilo da osiguraju kredite za čistu energiju, naglašavajući njihovu posvećenost ekološkim energetskim rješenjima – osjećaj koji odražava globalni trend ka održivosti.

Imenovanom glavnom programskom menadžeru biće poveren zadatak da formuliše sveobuhvatnu globalnu strategiju za SMR i mikroreaktore, sa posebnim fokusom na dobro uspostavljene, skalabilne dizajne. Microsoftov prodor u nuklearnu energiju temelji se na njegovim postojećim angažmanima u sektoru. Naime, kompanija je ranije surađivala s igračima u industriji kao što je Helion, startup za nuklearnu fuziju, naglašavajući potencijal fuzijske tehnologije u generiranju čiste energije putem fuzije atomske jezgre.

Ovo rastuće interesovanje za nuklearnu arenu dodatno je potkrijepljeno Microsoftovim značajnim ulaganjem u OpenAI i istaknutom ulogom Billa Gatesa kao predsjednika TerraPowera, inovativne kompanije za nuklearnu tehnologiju.

Hitna potreba da se odgovori na rastuće energetske zahtjeve centara podataka širom svijeta, posebno u gusto naseljenim područjima kao što je Sjeverna Virdžinija, zahtijeva inovativna rješenja za napajanje. Dok su se tradicionalne nuklearne elektrane susrele sa svojim dobrim dijelom izazova, kompaktnost i isplativost SMR-a čine ih atraktivnom alternativom, dobro prilagođenom za ispunjavanje ovih evoluirajućih zahtjeva.

Nekoliko vodećih kompanija u ovoj oblasti, uključujući Rolls-Royce, Last Energy, NuScale i Oklo, trenutno istražuju potencijal SMR-ova. Kako tranzicija ka obnovljivim izvorima energije dobija na zamahu, operateri centara podataka sve više razmatraju SMR-ove kao održive opcije za ispunjavanje svojih rastućih zahtjeva za energijom. Tekući projekti, kao što je prijedlog Green Energy Partners-a za uspostavljanje više SMR-ova u blizini nuklearne elektrane Surry u Virdžiniji, služe kao opipljivi dokaz ovog trenda u nastajanju.

U Sjedinjenim Državama, postojeća flota nuklearnih reaktora, prvenstveno izgrađena između 1970. i 1990. godine, doprinosi 18% ukupne proizvodnje električne energije u zemlji i čini 47% njene električne energije bez ugljenika. SMR-ovi, koje karakterizuje njihova mala veličina, isplativost i modularni dizajn, nude brzu i ekonomski efikasnu alternativu, efektivno rješavajući dugotrajne probleme povezane s konstrukcijom konvencionalnih nuklearnih reaktora.

(IT mixer)