Microsoft je u utorak na svom službenom blogu najavio da kupuje Activision Blizzard za 68,7 milijardi dolara.

Odmah nakon što je The World Street Journal saopštio kako je Microsoft blizu kupovine čuvene gejming kompanije, sam Activision Blizzard je potvrdom priveo kraju sve spekulacije.

Microsoft kupuje Activision Blizzard za 95 dolara po akciji, u gotovinskoj transakciji u vrijednosti od 68,7 milijardi dolara. Kada se transakcija zaključi, Microsoft će postati treća po veličini svjetska kompanija za igre, odmah iza Tencenta i Sonija. Planirana akvizicija uključuje kultne franšize iz studija Activision, Blizzard i King kao što su Warcraft, Diablo, Call of Duty i Candy Crush.

Activision Blizzard, pored svog osnovnog poslovanja za razvoj igara i izdavaštvo, vodi globalnu esport mrežu preko MLG-a (Major League Gaming). Kompanija ima skoro 10.000 zaposlenih širom sveta.

„Igrači iz cijelog sveta vole Activision Blizzard igre i vjerujemo da će kreativni timovi tek da urade svoj najbolji posao“, rekao je Fil Spenser u izjavi. „Zajedno ćemo izgraditi budućnost u kojoj ljudi mogu da igraju igre koje žele, praktično gde god žele.“

Ova vest je stigla kao iznenađenje za cijelu gejming zajednicu ako uzmemo u obzir koliko je drame pratilo Activision Blizzard u posljednjih nekoliko godina. Posebno nas je iznenadila potvrda da će Bobi Kotik ostati direktor firme, čovek kojeg mnogi optužuju da je glavni krivac za sve seksualne optužbe koje su upućene firmi.

 

Hoće li Warcraft, Diablo, Call of Duty i Candy Crush sada biti ekskluziva za Xbox i PC?

 

Iako neki pozdravljaju najavu Microsofta, mnogi se ipak pitaju – hoće li Call of Duty, Crash Bandicoot, Warcraft i brojne druge Activisionove franšize, postati ekskluzivne za Xbox konzole i PC? Na to pitanje trenutno nema sigurnog odgovora.

Microsoft nije bacio skoro 80 milijardi dolara (uključujući i kupnju Bethesde) da igre učini dostupnim na svim platformama. S nekima će to biti slučaj, ali one bitne zasigurno će biti dostupne samo vlasnicima Microsoftovih konzola i pretplatnicima njihovih servisa.

Međutim, izvori upoznati s ovim slučajem ipak su otkrili neke informacije za Bloomberg.

Naime, prema izvorima Bloomberga, Microsoft planira nastaviti s izradom nekih Activisionovih videoigara za PlayStation konzole, ali također planira i zadržati dio sadržaja isključivo za Xbox. Tako se pretpostavlja da će popularne franšize poput Call of Dutyja, ipak zadržati svoje mjesto na PlayStationu, dijelom zbog velike zajednice igrača, ali i e-sport uticaja.

„Samo ću reći igračima koji igraju Activision Blizzard videoigre na Sonyjevoj platformi: nije nam namjera povući zajednice s te platforme i ostajemo predani tome“, rekao je izvršni direktor Microsoft Gaminga, Phil Spencer.

S druge strane, izvori Bloomeberga možda ciljaju na sadržaj unutar videoigara, pa će tako, primjerice, neki paketi skinova ili modovi u Call of Dutyju biti ekskluzivni samo igračima na Xboxu. Valja istaknuti i da je još nejasno kako će akvizicija, ako zaista dođe do nje, utiecati na svakodnevan rad mnogobrojnih razvojnih studija unutar Activision Blizzarda.

Pretpostavlja da će regulatori odobriti akviziciju do 2023. godine. Ako plan Microsofta zaista prođe, ovo će biti daleko najveća akvizicija ikad viđena u gejming industriji te u istoriji kompanije.

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.