Microsoft je ove sedmice najavio svoje najnovije ažuriranje svog paketa za produktivnost, Office 2021, u postu na blogu Jareda Shapira, korporativnog potpredsjednika Microsoft 365-a. Također je najavio Office Long Term Servicing Channel (LTSC) za kompanije kojima je potrebna dugoročna, statična opcija za software.

Poput prethodnog izdanja, Office 2019, Office 2021 dizajniran je za lične i male poslovne korisnike koji ne žele da se pretplate na kompanijsku uslugu u cloud-u, Microsoft 365.

Iako još nemamo sve detalje o tome kakve se promene ili dopune funkcija spremaju u sistemu Office 2021,The Verge ističe da će Microsoft ikakve velike promjene vjerovatno prvo uvesti u Office proizvode u Microsoft 365 na bazi pretplate.

Shapiro u svom postu na blogu kaže da će Office 2021 biti podržan pet godina i da će cijene jednokratne kupovine ostati iste za lične i male poslovne korisnike, iako će cijena paketa Office Professional Plus, Office Standard i pojedinačnih Office aplikacija biti povećana za 10%.

 

Office LTSC je tu za preduzeća kojima je potrebna vremenski zaključana Office opcija

„Cloud je mjesto gdje investiramo, gdje inoviramo, gdje otkrivamo rješenja koja pomažu našim kupcima da osnaže sve u svojoj organizaciji – čak i dok se svi prilagođavamo novom svijetu poslovanja“, piše Shapiro. „Ali također prihvaćamo da neki od naših kupaca moraju omogućiti ograničeni skup zaključanih vremenskih scenarija, a ova ažuriranja odražavaju našu posvećenost da im pomognemo da udovolje ovoj potrebi.“

Microsoftova nova opcija Office LTSC namijenjena je komercijalnim operacijama koje iz bilo kojeg razloga ne mogu često ili čak uopće ažurirati svoj softver, bilo iz praktične potrebe ili zbog usklađenosti sa propisima.

„Nove funkcije Office LTSC-a uključivaće poboljšanja pristupačnosti, mogućnosti poput Dynamic Arrays i XLOOKUP u Excelu, podršku tamnog načina rada u više aplikacija i poboljšanja performansi u programu Word, Excel, Outlook i PowerPoint“, piše Shapiro. Ne isporučuje se sa Skype-om za posao, ali isporučuje se s Microsoft Teams-om.

Neće imati pristup oblaku, ali kao i u prethodnim izdanjima, Office LTSC će se nuditi s trajnom licencom zasnovanom na uređaju. Microsoft planira da objavi preview (predpregled) Office-a LTSC u aprilu, a potpunu verziju nešto kasnije ove godine. Još nema riječi o tome kada će Office 2021 biti dostupan, iako kompanija ne planira objaviti predpregled prije njegovog izlaska.

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.