Kompanija Microsoft nije mogla da sačeka početak kompanijine Build konferencije za developere, pa je već je objavila novitete na polju AI i Surface uređaja.

Microsoftova vizija za takozvane AI PC uređaje stiže u formi Copilot+ PC-a. Ovi PC uređaji su dizajnirani da pokreću veliki broj generativnih AI procesa lokalno umesto u cloudu.

Da bi bio kvalifikovan kao Copilot+ PC, sistem mora da ima NPU (neural processing unit) performanse od najmanje 40 TOP-a (triliona operacija u sekundi), kao i minimalno 16GB RAM-a i 256GB prostora za skladištenje podataka.

Kompanija sarađuje sa nekoliko partnera na ovom projektu, uključujući AMD, Intel i Qualcomm, kao i brojnim proizvođačima laptopova.

Microsoft tvrdi da su Copilot+ PC uređaji za 58 odsto brži od MacBook Aira sa M3 čipom. Ovi sistemi će moći da pokreću desetine multimodalnih malih jezičkih modela lokalno, a sve će to pokretati novu samostalnu Copilot aplikaciju.

Kada su u pitanju Copilot+ funkcije, u prvi plan se ističe funkcija Recall. To je funkcija koja pomaže korisnicima da pronađu sadržaj koji ih je zainteresovao u nekom trenutku pomoću prirodnih jezičkih upita. Ovaj alat može da pretražuje elektronsku poštu, dokumente i četove.

Copilot dobija redizajniranu aplikaciju koja se može koristiti kao polje sa strane, zaseban prozor ili u punom ekranu.

Cocreator je do sada bio dostupan u limitiranom izdanju, a Microsoft je sada spojio ovu funkciju sa Microsoft Paintom i omogućio je dostupnom za sve.

Više detalja o svim Copilot+ funkcijama dostupno je u pratećem videu.

(IT mixer / B92)