Microsoft je u saradnji s Intelom, AMD-om i Qualcommom predstavio Pluton čip za bezbjednost sistema koji bi trebao naslijediti aktuelnu TPM tehnologiju

 

Microsoft je predstavio Pluton, novi čip koji bi u budućnosti trebao da doprinese većoj bezbjednosti računara. Novi čip je predstavljen u saradnji s Intelom, AMD-om i Qualcommom u čije će se procesore u budućnosti i ugrađivati.

Riječ je o nasljedniku aktuelne Trusted Platform Module (TPM) tehnologije koja uključuje zaseban čip koji se ne nalazi u samom procesoru.

Postoji nekoliko metoda kako da se prikupe podaci koji se razmjenjuju između TPM-a i procesora ukoliko napadač ima direktan fizički pristup računaru.

„Microsoft Pluton dizajn će stvoriti mnogo čvršću integraciju između hardvera i Windows operativnog sistema na CPU-u, što će smanjiti dostupnu površinu napada, “rekao je David Weston, direktor korporacije i bezbjednosti operativnog sistema u Microsoftu.

Pluton koristi chip-to-cloud princip koji posuđuje od Xbox i Azure Sphere platformi te implementuje takozvanu Secure Hardware Cryptography Key tehnologiju.

Ona omogućuje blokiranje različitih postojećih ali i budućih napada koji kompromituju bezbjednost računara (na primjer kao što su Spectre i Meltdown).

U principu Pluton je u mogućnosti da prati ažuriranja firmware-a putem cloud okruženja (Windows Update), kontroliše integritet samog sistema. I na kraju ponudi zaštitu od prijetnji kao što je krađa osjetljivih informacija i kriptografskih ključeva.

Iz kompanije Microsoft su rekli da se Pluton prvi put pojavio u Xbox One još 2013. godine. Cilj je bio da se znatno oteža hakovanje konzole i onemogući da igrači vode piratske igre. Čip se kasnije našao na Microsoft-ovoj usluzi u oblaku Azure Sphere, koja se koristi za zaštitu jeftinih uređaja Internet of Things.

Ideja je sada da se ta ista tehnologiju, uz određena poboljšanja, donese i na nove Windows 10 uređaje.

 

Prošao bezbjednosni test napretka

 

Pitanje je da li može Pluton čip da izdrži test vremena. Većinu istraživanja ranjivosti na čipove napravili su nezavisni istraživači opsežnim i često dosadnim radom.

Weston je rekao da je Pluton čip prošao bezbjednosni test napretka od strane vlastitog internog crvenog tima i vanjskih dobavljača.

Međutim, to bi moglo da se vrati kao bumerang kompaniji, ako ne bude nešto u redu. Samo prošlog mjeseca, istraživači bezbjednosti su pronašli „nepopravljivu“ bezbjednosnu manu u Apple-ovom bezbjednosnom čipu T2 – prilagođenom čipu u većini modernih Mac-ova koji je analogan Microsoftovom Plutonu.

Iz Microsoft-a nisu željeli reći planiraju li da ponude dizajn Pluton čipova drugim proizvođačima čipova ili planiraju li dizajn učiniti otvorenim za bilo koga da ih koristi. Međutim, rekli su da  planiraju u budućnosti podijeliti više detalja, ostavljajući vrata otvorenima za mogućnost.

Kada će se Pluton čip pojaviti Windows 10 uređajima zasad nije poznato.

(IT mixer)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.