Microsoft je 10. decembra predstavio prvu Office aplikaciju za Linux, a riječ je o Teams i biće dostupna u nativnim paketima tog operativnog sistema. Formati u kojima će se pojaviti su .deb i .rpm

 

Potvrđeno je i da će Microsoft Teams za Linux da ponudi sve mogućnosti kao što nudi i na drugim platformama, a ujedno i izgleda identično kao na Windows i macOS uređajima.

Dakle, potez je jasan, Microsoft želi približiti Teams svim poslovnim korisnicima, bez obzira koji operativni sistem da imaju. A zna se da je Linux čest izbor u poslovnom sektoru.

Takođe, ovo je značajan potez jer ako sve prođe bez problema u smislu stabilnosti i popularnosti, Linux bi mogao postati „kuća“ drugim Office aplikacijama te dodatno produbiti saradnju dvije kompanije koje su ne tako davno bile na ratnoj nozi.

Naravno, u cijeloj ovoj priči ima i onih koji nisu najradosniji zbog vijesti kao što je ova.

Konkretno, Slack kao glavni konkurent za Teams zaostajaće još i više po pitanju korisnika.
Još s početkom decembra omjer je bio 20 milijuna dnevno aktivnih korisnika za Microsoftov Teams u odnosu na dvostruko manje koliko ih ima Slack.

Ali, ruku na srce, otkako je Teams postao besplatan u julu 2018., Microsoft je u prednosti.
Naime, dok Office 365 pretplatnici imaju posebnu Teams uslugu, koju koriste jer je ionako dio paketa, besplatnu verziju u drugačijem obliku dobijaju i svi oni koji nisu vezani uz Office 365, što znači da je Microsoft dobio širinu na taj način i odlično je iskoristio. Što se potvrđuje i ovim „Linux potezom“.

Dodatna prednost Teamsa, koja bi se mogla itekako koristiti i na Linuxu, jest u kompatibilnosti s Microsoftovim proizvodima, ali i operativnim sistemima, što podrazumijeva i one mobilne.

Tako da, Microsoft je uistinu jednom aplikacijom objedinio sve što se nudi na tržištu i to bi trebala biti smjernica za dalje.

(ICT Business)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.