Microsoft je lansirao Loop aplikaciju, koja za produktivnost kombinuje elemente dokumenata, proračunskih tabela i aplikacija za prezentacije u jednom zajedničkom prostoru

 

Microsoft Loop je prvi put predstavljen na Ignite-u 2021. godine i u beta testiranju je od prošle godine. Zasnovan je na kompanijskom Fluid Framework-u, koji je dizajniran da ukloni barijere među Microsoft 365 aplikacijama i omogući da komponente aplikacije kao što su tabele, grafikoni i liste budu ugrađene u različite aplikacije i ažurirane u realnom vremenu od strane više korisnika.

„Način na koji zaposleni rade zajedno je prošao kroz značajne promjene tokom vremena“, rekla je Wangui McKelvey, generalni menadžer za aplikacije i krajnje tačke u Microsoftu, u blog postu koji najavljuje izdanje.

„Sada, u našem sadašnjem pejzažu, susrećemo se s više nejasnoća i neizvjesnosti nego ikad, što od nas zahtijeva da zajedno stvaramo u brzom i dinamičnom okruženju. Potrebni su nam alati koji prihvataju nered našeg kreativnog procesa i koji se mogu prilagoditi našim potrebama koje se stalno razvijaju”, istakla je Wangui.

Loop se sastoji od tri glavna elementa:

  • Loop components
  • Loop pages
  • Loop workspace

Loop components su prenosivi dijelovi sadržaja koji mogu biti u rasponu od lista, tabela i bilješki, koji su trenutno podržani u Teams, Outlook i Whiteboard, a uskoro će biti predstavljeni za Word za web.

Loop pages su fleksibilna, zajednička platna na kojima korisnici mogu organizirati svoje „Loop components“ i povući elemente kao što su veze, datoteke ili podaci, dok Loop workspace funkcionišu kao dijeljene platforme na kojima korisnici mogu vidjeti i grupirati važne elemente svojih projekata zajedno.

Bilo koji element sadržaja na „Loop page“ može se pretvoriti u „Loop component“, a takođe je moguće dijeliti cijelu „Loop page“, bilo putem veze ili kao živa stranica. Sve promjene će se ažurirati na svim mjestima na kojima je komponenta ili stranica podijeljena.

Microsoft Loop takođe pruža praćenje napretka i prilagođene oznake, dok se zadaci koji su dodijeljeni u aplikaciji Loop i na listi zadataka sinhronizuju preko Microsoft Planner-a i To Do. Korisnici mogu reagovati na bilo koje izmjene koje su napravljene putem komentara, guranja, reakcija i emodžija.

 

Copilot integracija dostupna u privatnom pregledu

 

Prošle sedmice, Microsoft je najavio Microsoft 365 Copilot, chatbot koji automatizje različite zadatke u više Microsoft office aplikacija. U blog postu koji detaljno opisuje Microsoft Loop, kompanija je rekla da je ugradila Copilot u Loop, sa alatom koji pokreće AI koji pruža upute i prijedloge koji pomažu u kreiranju sadržaja. Copilot integracija je dostupna u privatnom pregledu.

Copilot u Loop-u takođe može sažeti sadržaj stranice Loop i sadržaj dokumenata povezanih u radnom prostoru. Sažeci se mogu uređivati ​​radi dodavanja više detalja ili konteksta i slati drugima kao „Loop components“.

(Computerworld)

 

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.