Dijelovi izvornog koda Twittera sedmicama bili dostupni na GitHub-u, a sad iz kompanije pokušavaju da otkriju tko ih je objavio

 

Dijelovi izvornog koda Twittera objavljeni su na popularnoj platformi GitHub, na kojoj programeri i developeri dijele svoj kod.

Kaže da je kod postavljen na GitHub, servis u vlasništvu Microsoft-a gdje programeri softvera dijele kod.

Sada je uklonjen nakon što je Twitter zatražio njegovo uklanjanje.

Odvojeno, Musk je navodno signalizirao radnicima Twitter-a da kompanija vrijedi manje od polovine 44 milijarde dolara (36 milijardi funti) koliko je platio za nju prošle godine.

„GitHub generalno ne komentariše odluke o uklanjanju sadržaja. Međutim, u interesu transparentnosti, svaki zahtjev za uklanjanje DMCA [Digital Millennium Copyright Act] dijelimo javno“, rekao je potparol GitHub-a za BBC.

DMCA je potpisan u SAD 1998. godine. Cilj mu je da zaštiti materijal zaštićen autorskim pravima na internetu.

U zahtjevu za uklanjanje, Twitter je pozvao GitHub da pruži informacije o tome ko stoji iza naloga „FreeSpeechEnthusiast“ preko kojeg je procurio kod.

Twitter sa sjedištem u San Francisku naveo je u podnesku da je račun prekršio autorska prava u vlasništvu kompanije.

„Naš algoritam je pretjerano kompleksan i nerazumljiv. Ljudi će otkriti brojne smiješne stvari, ali riješićemo probleme čim budu pronađeni. Razvijamo pojednostavljen pristup kako bismo prikazivali relevatnije tvitove. To će biti otvoreni kod“, napisao je Mask.

Curenje stvara novi izazov za Ilona Maska, koji je smanjio radnu snagu na Twitter-u za više od trećine i suočio se s egzodusom oglašivača otkako je kupio platformu u oktobru prošle godine.

U međuvremenu, izvršni direktor Tesle je navodno naveo da je Twitter sada procijenjen na manje od 20 milijardi dolara.

Procjena vrijednosti kompanije zasnovana je na ponudi Maska o dodjeli dionica osoblju, prema informativnim internet stranicama o tehnologiji „Platformer and the Information2, koji su prvi objavili priču.

Mask je takođe navodno rekao osoblju: „Vidim jasan, ali težak put do procjene vrijednosti od 250 milijardi dolara“, što sugeriše više od desetostruko povećanje vrijednosti Twitter-a.

 

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.