Microsoft je poslao upozorenje svim korisnicima koji koriste iste šifre na različitim platforma za različite naloge

 

Microsoft je u blogu saopštio da su u posljednjih godinu dana imali veliki broj hakovanih šifri korisnika. Pod veliki broj naveli su – milijarde.

Microsoft’s Detection and Response Team (DART) je otkrio ove napade hakera i iz kompanije navode da imaju tehniku, tehnologiju i alatke koje stalno mijenjaju, pa ih je teško uhvatiti. Hakeri dolaze do osnovnih podataka korisnika i napadaju tako što u poseban program ubace obične šifre poput „šifra“, „123456“, „imeiprezime“. Obzirom da ljudi i pored svega stavljaju takve šifre, lako hakuju takve naloge, saopštio je Microsoft.

Drugi način na koji dolaze do tuđih naloga je prikupljanje podataka koji su procurili onlajn u prošlim napadima, kao što je bilo 2012. godine kada je sa Linkedina pokupljeno 6,5 miliona korisničkih imena i šifara.

Microsoft u svom blogu navodi da je hakovano 4 milijarde naloga u 2021. godini.

Upozoravaju da se stavljaju komplikovanije šifre i da se često menjaju, kao i da se sa njihovog store-a besplatno skine Password Checkup.

Na popularnom sajtu Have I Been Pwned, možete provjeriti da li ste nekada bili hakovani.

(Sun/B92)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.