Poznati stručnjak za AI smatra da je potrebna hitna akcija s kojom bi se obezbjedila kontrola nad super inteligentnom vještačkom inteligencijom

 

Profesor Stuart Russell kaže da polje AI mora brzo da raste kako bi se obezbjedilo da u rukama ljudi ostane kontrola nad vještačkom inteligencijom.

Zajednica koja razvija vještačku inteligenciju još se nije prilagodila činjenici da počinjemo da imamo zaista veliki učinak na stvarni svijet, smatra poznati stručnjak za AI i autor više knjiga o vještačkoj inteligenciji Stuart Russell.

U razgovoru za The Guardian rekao je da su stručnjaci “uplašeni” vlastitim uspjehom na ovom polju te je napredak vještačke inteligencije usporedio s – razvojem atomske bombe.

Danas je teško da se predvidi kada bi vještačka inteligencija mogla da premaši ljudsku inteligenciju. U najoptimističnijim scenarijima to će biti za desetak godina, a u onim pesimističnim za nekoliko stotina godina.

Tačan odgovor, dakle, niko ne zna, ali je podsjetio da većina stručnjaka smatra da će to biti tokom ovog vijeka. Šta će da se dogodi u tom slučaju, niko ne zna, a možda niti ne želimo da saznamo pa je on još jednom pozvao na postizanje međunarodnog dogovora s kojim bi se regulisao razvoj AI.

Naglasio je da je potrebna hitna akcija s kojom bi se osigurala kontrola nad superinteligentnom vještačkom inteligencijom.

 

Potencijali problemi

 

Objasnio je potencijalne probleme – AI je razvijena s jednom specifičnom metodologijom i s opštim pristupom. A mi nismo dovoljno oprezni u korišćenju takvog sistema u stvarnim životnim situacijama.

Npr. često se govori da bi AI u budućnosti mogla pomoći u liječenju brojnih bolesti, ali ako od vještačke inteligencije zatražimo da što prije pronađe lijek za rak, to bi moglo biti veoma opasno.

Dok AI pokušava da pronađe način za liječenje raka, s druge strane u isto vrijeme može da vrši eksperimente nad ljudima i pokuša da pronađe način s kojim može izazvati tumore u cijeloj ljudskoj populaciji. Ukratko, vještačka inteligencija mogla bi ljude da iskoristi kao pokusne kuniće u eksperimentima koji bi mogli biti fatalni za cijelo čovječanstvo.

Međutim, da bi AI bila opasna za ljude, njena inteligencija ne mora da premaši ljudsku inteligenciju te je podsjetio samo na algoritme koji odlučuju šta će se prikazivati na društvenim mrežama.

Posljednjih dana s objavama internih dokumenata o Facebook-u mogli smo saznati koliko sadržaj koji nam se svakodnevno prikazuje na društvenim mrežama može biti štetan i opasan. Krajnji rezultat je da algoritmi počinju da manipulišu korisnicima i “ispiraju mozak” tako da njihovo ponašanje postane predvidljivo.

Prilično smo uplašeni uspjehom do sada postignutim u razvoju vještačke inteligencije, komentarisao je za The Guardian i posebno naglasio primjenu tehnologije u vojne svrhe.

Kako bi se izbjegli brojni potencijalni problemi, rekao je da se AI i mašine trebaju da se razvijaju tako da uvijek provjeravaju ispunjavanje svojih ciljeva s ljudima, kako ne bi djelovali na svoju ruku.

Takođe je naglasio da postoji izbor za budućnost u kojoj ćemo živjeti, a od velike je važnosti da i javnost učestvuje u tim izborima jer će upravo javnost od tog da ima (ili nema) koristi.

(The Guardian)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.