Arheolozi su pronašli lobanju muškarca kojem je prije 2600 godina odrubljena glava na području današnjeg grada Yorka u Velikoj Britaniji i poslije proučavanja shvatili su da se u njoj još uvijek nalazi dio moždanog tkiva

 

Prije gotovo 2600 godina jednom je muškarcu odrubljena glava na području današnjeg grada Yorka u Velikoj Britaniji. Razlozi zbog kojih je ubijen nisu poznati, a njegova glava brzo je zakopana u blato bogato glinom. Kad su 2009. godine arheolozi pronašli tu lobanju, shvatili su da se u njoj još uvijek nalazi moždano tkivo i to ih je uznemirilo.

U normalnim uslovima moždano tkivo propada i trune vrlo brzo nakon smrti, ali tkivo koje su oni pronašli preživjelo je duže od 2600 godina, a osim toga, zadržalo je donekle svoj oblik i karakteristike.

Arheolozi sad napokon imaju i odgovor na sve navedeno, a do njega su došli korišćenjem nekoliko molekularnih tehnika za proučavanje tkiva. Otkrili su da su dva strukturalna proteina, koji služe kao osnova neuronima i astrocitima, zgusnutiji u tom prastarom komadu ljudskog mozga.

Nakon jednogodišnjeg eksperimentisanja otkrili su i da su ti nakupljeni proteini mnogo stabilniji od onih u mozgu današnjeg čovjeka. Štaviše, te prastare nakupine proteina možda su pomogle u održavanju strukture mekog tkiva tokom hiljadu godina.

Nagomilani proteini žig su starenja i bolesti mozga poput Alzheimerove bolesti, ali naučnici nisu pronašli u tom prastarom komadu mozga nakupine proteina tipične za starenje ili za bolesti mozga.

Još uvijek nisu sigurni šta je proteine natjeralo da se zgusnu, ali sumnjaju da je to u vezi s uslovima tokom ukopavanja glave pokojnika, a vjeruju kako je ukopavanje bilo dio šireg rituala.

U međuvremenu ta nova saznanja mogla bi pomoći naučnicima u prikupljanju informacija iz proteina pronađenih u prastarim tkivima, iz kojih se DNK ne može jednostavno izvući.

(sciencemag.org)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.