Kina je u oktobru put kosmosa poslala satelit Shijian-21, koji je dizajniran da ispita nove načine za uklanjanje kosmičkog otpada.

Kratko nakon što se satelit našao u orbiti, Sjedinjene Američke Države su detektovale i zabiljeležile prisustvo još jednog objekta koji se našao u blizini. U prvi mah se pretpostavljalo da se radi o tijelu rakete čiji je zadatak da satelite odnese do planirane lokacije (apogee kick motor – AKM), ali je objekat ostao u blizini satelita, što nije običaj.

Neobična situacija donela je više pitanja nego odgovora, a eksperti više nisu tako sigurni da se radi o dijelu rakete. Budući da Kina nije otvorena kada su aktivnosti u kosmosu u pitanju, moguće je da svijet nikada neće saznati o čemu se radi.

Stručnjaci su zabrinuti zbog toga što i Kina i Rusija testiraju protivsatelitske tehnologije, što mnogi već računaju u novi hladni rat. Mogućnost da ukloni neprijateljske satelite bi nekoj zemlji sigurno donijela prednost u okršaju. Ipak, ne može se sa sigurnošću tvrditi da novi objekat ima baš taj zadatak, pa svijetu ne preostaje ništa drugo nego da pažljivo posmatra.

(PCpress via Futurism)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.