Stručnjaci na prestižnom Massachusetts Institute of Technology (MIT) razvili su sistem koji pomaže odrediti mogu li autonomna vozila biti programirana na način da predvide ličnost vozača u drugim vozilima, što uveliko pomaže pri sprečavanju potencijalnih saobraćajnih nesreća.

Konkretnije, stručnjaci u MIT-ovom laboratoriju koji se tiče računarnih nauka i vještačke inteligencije (CSAIL) razvili su napredan sistem koji bi mogao označiti prekretnicu na području autonomne vožnje. Zašto je to toliko bitno?

Svaki vozač susreo se s nepredvidljivim vozačima u saobraćaju i zbog njih se našao u situacijama koje su završavale s saobraćajnim nesrećama, ili su one bile u posljednji trenutak izbjegnute.

Sistem koji može prepoznati ako je netko neoprezan, nestrpljiv, nagao i samim time opasan, učinio bi mnogo za sprečavanje saobraćajnih nesreća. Takođe, moguće je odrediti i ako netko preoprezno vozi pa se prilagoditi tome jer i to pomaže da se spriječi nesreća.

Naučnici su ovo postigli tako što su iskoristili postojeći framework korišćen za ličnosti poznate kao „orijentacija društvenih vrijednosti“ (eng., social value orientation), koji određuje koliko je ko sebičan (egoističan) ili altruistian (pro-socijalan). Na taj način „mapiralo“ se način vožnje i veoma precizno odredilo kako se ko pomaže u vožnji.

Dosad su autonomna vozila predviđala situacije u saobraćaju jednakima, odnosno, svaki vozač je za vjestačku inteligenciju bio potpuno jednak, što nikako nije slučaj pa će određivanje, odnosno prepoznavanje, nečijeg ponašanja, uveliko pomoći napretku na području razvoja autonomnih vozila.

Iako brojke boljeg predviđanja ponašanja nisu „skočile u nebesa“, bolje su za 25 posto od onoga što postoji u ovom trenutku, a ta četvrtina svakako je važan korak naprijed i smjernica kako bi se situacija mogla dodatno poboljšavati.

(Zimo)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.