Astronautima na Međunarodnoj svemirskoj stanici sigurno nije dosadno i imaju dovoljno obaveza – peku kolače, testiraju vino, a sad im stiže i marihuana s kojom će provoditi eksperimente

 

Postoje najrazličitije stvari koje koje će astronauti na Međunarodnoj svemirskoj testirati. Od vina i mesa, do pečenja kolača.. Ali najzanimljiviji zadatak im tek predstoji jer astronautima stiže marihuana.

Naime, početkom 2020. na Međunarodnu svemirsku postaju stiže marihuana, odnosno kanabis.

I prije nego što pomislite da će astronauti zbog toga „letjeti još više“, radi se zapravo o indijskoj konoplji koja se koristi u industrijske svrha i ima veoma malo djelatne materije THC.

Astronauti će kulturu konoplje mjesec dana držati u svojoj stanici, a potom je vratiti na Zemlju kako bi se vidio uticaj mikrogravitacije na razvoj i rast same biljke. Osim konoplje, astronauti će „uzgajati“ i kavu.

Pročitajte još: NASA otvara “hotel za robote” u svemiru

Naučnici će na Zemlji pažljivo da prate provođenje eksperimenta i pokušati da utvrde dolazi li do kakvih mutacija ili promjena u rastu biljke koja se nalazi u svemiru i šta se s njom događa po povratku na Zemlju.

Kompanija Front Range Biosciences, koja stoji iza eksperimenta, istražuje kako uslovi u svemiru utiču na razvoj biljke, pojavu eventualnih mutacija i može li se u svemiru uzgojiti biljka koja bi bila otporna na klimatske promjene i nepogode.

Ako ti eksperimenti dobro prođu, u Front Range Biosciencesu planiraju proširiti eksperiment. Tako bi astronauti ujedno postali „svemirski poljoprivrednici“ koji bi uzgajali biljke i slali uzorke biljaka i plodova natrag na Zemlju na proučavanje.

Bez obzira na to šta otkriju, astronautima na Međunarodnoj svemirskoj stanici sigurno neće biti dosadno.

(Zimo)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.